Hong Kong, temeri privind păstrarea autonomiei

Hong Kong, temeri privind păstrarea autonomiei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Parlamentari şi activişti pro-democraţie din Hong Kong se tem că decizia Chinei de a adopta o nouă lege privind securitatea în oraş ar însemna sfârşitul autonomiei Hong Kongului faţă de continent, relatează vineri dpa. Legea, a cărei existenţă a fost anunţată pentru prima dată joi noaptea, ar proscrie activitatea secesionistă şi subversivă, amestecul străin şi terorismul în Hong Kong, a relatat South China Morning Post.

Încercările Beijingului de a interveni în sistemul juridic din Hong Kong au provocat proteste masive în oraşul semiautonom, anul trecut.

Activistul din Hong Kong Joshua Wong a scris pe Twitter că măsura face parte din "represaliile directe" şi că "Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice cu forţă şi frică". El a adăugat că populaţia din Hong Kong nu poate fi descurajată. Într-o declaraţie comună difuzată joi noaptea, parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au numit măsura "o încălcare flagrantă a Legii Fundamentale", referindu-se la Constituţia Hong Kongului.

La rândul lor, parlamentarii pro-Beijing au declarat că măsura Partidului Comunist Chinez (PCC) este rezultatul incapacităţii guvernului din Hong Kong de a pune în aplicare legile de securitate naţională pe plan intern.

Potrivit lui Agnes Chow, membră proeminentă a partidului pro-democraţie Demosisto, ocolirea sistemului juridic din Hong Kong de către PCC pentru introducerea legilor de securitate naţională ar conduce la incriminarea protestelor şi a susţinerii publice internaţionale în teritoriu. "Este o prăbuşire completă a (principiului) 'o ţară, două sisteme'", a spus ea, adăugând că "distrugerea totală a Hong Kongului de către guvernul chinez a a început".

Citit 997 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Mai 2020 00:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.