Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită într-o atmosferă sobră

Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită într-o atmosferă sobră
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franţa a sărbătorit marţi Ziua Naţională, într-un format redus din cauza epidemiei de COVID-19, pentru prima dată după 1945 autorităţile anulând tradiţionala defilare militară de pe Champs-Elysées pentru celebrarea Căderii Bastiliei, ce a marcat, la 14 iulie 1789, declanşarea Revoluţiei franceze, notează AFP.

Tot marţi, preşedintele Emmanuel Macron şi-a expus, într-un interviu televizat, noile orientări destinate să ajute Franţa să iasă din criza provocată de noul coronavirus.

Preşedintele Macron a sosit în jurul orei locale 10.40 (08.40 GMT) în faţa tribunelor ridicate în Piaţa Concordiei, unde au defilat în cerc 2.000 de militari, jumătate decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi. În tribune s-au aflat 2.500 de invitaţi, dintre care 1.400 i-au reprezentat pe francezii aflaţi în prima linie a luptei cu epidemia: personal medical, cadre didactice, casieri, poliţişti, jandarmi, pompieri, lucrători în fabrici care produc măşti sau teste.

Au fost invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai Germaniei, Elveţiei, Austriei şi Luxemburgului, în semn de mulţumire pentru faptul că aceste ţări au primit 161 de pacienţi francezi aflaţi în situaţie critică.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Macron şi noul său prim-ministru, Jean Castex, vor trebui să gestioneze o criză sanitară, economică şi socială care, potrivit institutului de statistică INSEE, va arunca Franţa într-o recesiune de 9 la sută în 2020, fără precedent din 1948.

Pe lângă planul de apărare în cazul unei reluări a epidemiei, Macron a detaliat o serie de măsuri de relansare economică şi de susţinere a locurilor de muncă, începând din toamnă, mergând de la ajutoare pentru angajarea tinerilor până la măsuri anunţate în faţa Convenţiei cetăţeneşti pentru climă.

Nu au fost uitate nici măsuri „împotriva discriminărilor”, în siajul mişcării „Black Lives Matter”, născute în Statele Unite.

În cursul serii, un foc de artificii a fost lansat de la Turnul Eiffel, înconjurat de măsuri de securitate pentru evitarea adunărilor. În acelaşi timp, în întreaga ţară au fost anulate numeroase focuri de artificii şi spectacole pirotehnice, pentru a se limita aglomerările. Balurile populare şi concertele de cartier prilejuite de Ziua Naţională au fost şi ele anulate în cea mai mare parte, în vreme ce experţii au tras un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei, care a costat deja Franţa peste 30.000 de vieţi. Paisprezece medici de renume au cerut sâmbătă ca măştile să devină obligatorii în toate spaţiile publice închise, pentru a se evita o repornire a epidemiei.

Citit 786 ori Ultima modificare Marți, 14 Iulie 2020 17:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.