Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale, au decis liderii europeni la summitul încheiat marţi, informează AFP.
Miniştrii apărării francez, german, italian şi spaniol i-au scris la sfârşitul lunii mai şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, pentru a-i aminti necesitatea unui EDF ambiţios, considerându-l ''esenţial pentru finanţarea şi consolidarea cercetării şi capacităţilor de dezvoltare care ne vor consolida abilitatea de a face faţă multiplelor crize şi ameninţări mondiale''. Bugetul multianual adoptat marţi de şefii de stat şi de guvern este exprimat în preţuri constante din 2018. Cele 13 miliarde de euro promise de Comisie corespund sumei de 11 miliarde de euro în preţuri constante din 2018. Prin urmare, bugetul alocat în final pentru EDF va fi cu mai mult de o treime mai mic faţă de suma preconizată.
Dorit de Franţa, Fondul European de Apărare nu era agreat de toate statele membre ale UE şi suma de 7 miliarde de euro care îi este alocată a rezultat în urma intenselor negocieri din ultimele zile asupra bugetului multianual al UE (stabilit acum la 1.074 miliarde de euro) şi fondului de redresare post-pandemie.
În schimb, bugetul alocat acţiunii spaţiale a scăzut mai puţin faţă de suma propusă iniţial. Acesta va fi de 13,3 miliarde de euro (în preţuri constante din 2018) faţă de 16 miliarde de euro propuse iniţial.

Citit 485 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.