Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Statele Unite şi Australia şi-au afişat, la Washington, "alianţa indestructibilă" şi s-au angajat să îşi întărească cooperarea militară pentru a forma un front comun împotriva Chinei, informează AFP.

În cadrul discuţiilor bilaterale anuale, începute în această săptămână, miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări au abordat pe larg "activităţile dăunătoare ale Partidului Comunist Chinez în regiunea indo-pacifică", potrivit şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo.
"Statele Unite sunt conştiente de ameninţarea cu care vă confruntaţi, la fel ca restul lumii libere, şi vă suntem alături în alianţa noastră indestructibilă", a adăugat Pompeo, lăudând atitudinea fermă de care a dat dovadă Canberra.
În timp ce relaţiile dintre China şi SUA traversează una din cele mai tensionate perioade, care aduc aminte de atmosfera din timpul războiului rece, Australia s-a trezi la rândul ei în prima linie, după ce a solicitat o anchetă internaţională independentă asupra originilor pandemiei noului coronavirus. Solicitarea a stârnit furia Chinei, care a impus sancţiuni comerciale produselor australiene. Toate acestea în contextul în care preşedintele Donald Trump a acuzat constant Beijingul că este responsabil de răspândirea globală a COVID-19.
Dar escaladarea relaţiilor cu China a celor doi aliaţi a survenit după ce autorităţile chineze au impus în Hong Kong o nouă lege privind securitatea naţională, prevederi prin care regimul de la Beijing îşi creşte practic controlul asupra fostei colonii britanice, care se bucura de un statut semi-autonom.
Canberra şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong şi a prelungit vizele a aproximativ 10.000 de persoane provenind din Hong Kong care trăiesc în Australia.
Ca urmare a creşterii tensiunilor în relaţia cu Beijingul, Australia şi-a revizuit strategia de apărare naţională la începutul lunii iulie şi şi-a consolidat arsenalul de rachete balistice cu rază lungă de acţiune.
Ministrul australian al apărării, Linda Reynolds, a anunţat marţi că a semnat alături de omologul său american, Mark Esper, o "declaraţie de principii" privind cooperarea militară bilaterală pentru a apăra "viziunea comună" a unei regiuni indo-pacifice "deschise şi libere", cu scopul de a contracara ambiţiile expansioniste chineze, considerate nelegitime.
La rândul său, Esper a menţionat organizarea de manevre navale comune cu armata australiană şi cu cea japoneză în Marea Filipinelor, destinate să "trimită un mesaj clar către Beijing: vom continua să zburăm, să navigăm şi să operăm oriunde ne permite dreptul internaţional".

Citit 376 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2020 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.