Miting al opoziţiei, înainte de prezidenţiale

Miting al opoziţiei, înainte de prezidenţiale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la un miting al opoziţiei, joi, 30 iulie 2020, la Minsk. Svetlana Tihanovskaia, o novice în politică, a mobilizat aproximativ 34.000 de oameni într-un parc din capitala belarusă Minsk, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna. Aceasta marchează cea mai mare acţiune a opoziţiei în fosta republică sovietică în ultimii ani.

Oponenţii preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko îşi pun toate speranţele în Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, care intenţionează să-l conteste pe liderul aflat la putere de mai mult de un sfert de veac, la 9 august. Soţul ei, Serghei Tihanovski, un blogger proeminent, este unul dintre cei doi principali adversari care au fost încarceraţi şi cărora li s-a refuzat înregistrarea pentru a candida. Celălalt este Viktor Barbariko. Un al treilea potenţial puternic candidat, Valeri Ţepkalo, a fugit în Rusia.

Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Dacă va câştiga, Tihanovskaia intenţionează să organizeze noi alegeri şi să elibereze toţi deţinuţii politici.

Citit 788 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2020 15:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.