Proteste în Armenia, după armistiţiul din Nagorno-Karabah

Proteste în Armenia, după armistiţiul din Nagorno-Karabah
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poliţia armeană a arestat miercuri numeroşi manifestanţi ai opoziţiei, care s-au adunat cu sutele la Erevan, în pofida unei interdicţii, pentru a denunţa acordul de încetare a ostilităţilor din Nagorno-Karabah, care consfinţeşte victoriile militare ale azerilor, după şase săptămâni de lupte, informează AFP.

"Nu puteţi aresta întreaga ţară", a strigat la megafon Arman Abovian, deputat al partidului Armenia Prosperă, în timp ce mulţimea adunată în centrul capitalei armene scanda lozinci împotriva premierului Nikol Paşinian, acuzat de capitulare.

Au fost arestaţi şi responsabili politici, printre care liderul Armeniei Prospere, Gagik Ţarukian, precum şi mai mulţi protestatari, adunările fiind interzice în Armenia conform legii marţiale în vigoare.

Busculade şi încăierări au avut loc când poliţia a încercat să aresteze alţi opozanţi ce doreau să se adreseze mulţimii adunate, estimată la circa o mie de persoane.

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru încetarea ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah, care consacră victoriile militare azere, după şase săptămâni de lupte sângeroase.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.

Citit 761 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2020 20:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.