UE analizează „soluţii practice” în conflictul cu Ungaria şi Polonia

UE analizează „soluţii practice” în conflictul cu Ungaria şi Polonia
Război al nervilor, după condiţiile privind statul de drept
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Uniunea Europeană analizează "soluţii practice" pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, informează AFP.

"Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice", însă "vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează" planul de relansare, a spus Beaune, în faţa Senatului francez.

Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept. De asemenea, în cursul zilei de miercuri, Slovenia a anunţat că se alătură Ungariei şi Poloniei, în disputa cu celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Într-o intervenţie publică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut din nou că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept.

''O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte (statele membre) cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat'', a spus el, în faţa parlamentului de la Varşovia, potrivit AFP. ''Am spus ''da'' Uniunii Europene, dar ''nu'' pedepsirii noastre ca pe nişte copii'', a adăugat şeful guvernului polonez, avertizând că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la ''dezintegrarea UE''.

''Astăzi, acest instrument poate fi îndreptat împotriva noastră, împotriva Ungariei, probabil împotriva Sloveniei, probabil împotriva vreunei alte ţări din Europa Centrală. Dar în câţiva ani, în doi ani sau trei ani, ar putea fi îndreptat împotriva altcuiva'', crede Morawiecki.

În acest timp, Parlamentul European a anunţat că nu va face "nicio concesie" în privinţa condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept în faţa Ungariei şi Poloniei, care şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare. au anunţat miercuri preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, relatează AFP. "Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră", au afirmat, într-un comunicat, preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, relatează AFP. "Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (...) nu pot fi în niciun caz redeschise", au adăugat ei.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept "istoric" pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Citit 771 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 00:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.