Franța returnează artefacte furate din Africa

Franța returnează artefacte furate din Africa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franța va returna artefacte istorice furate din Benin și Senegal după ce parlamentarii au aprobat joi o restituire limitată către cele două țări, relatează Euronews. Benin va primi înapoi 26 de artefacte furate din Palatul Behanzin în 1892, printre care și tronul regal, și care în prezent sunt expuse la Muzeul Quai Branly-Jacques Chirac din Paris. Autoritățile franceze vor returna Senegalului sabia din secolul XIX al lui El Hadj Omar, o figură politică și militară importantă din istoria acestei țări. Sabia și teaca acesteia fac parte din colecția Muzeului Armatei Franceze, dar în prezent se află la Dakar ca parte a unui împrumut pe termen lung.

Yannick Kerlogot, un parlamentar al partidului de guvernământ En Marche care face parte din comisia pentru cultură a parlamentului francez, a descris votul drept „un gest puternic față de africani și tinerii de descendență africană”. Instituțiile culturale din Vest, printre care muzeul Quai Branly și British Museum, sunt supuse unor presiuni tot mai mari de a înapoia artefactele străine din colecțiile lor. Potrivit lui Kerlogot, în prezent au loc investigații pentru a stabili originea a aproximativ 240 de artefacte africane din colecția Quai Branly despre care se suspectează că au fost furate.

Muzeul francez găzduiește în jur de 300.000 de obiecte din Africa, Asia, Oceania și Americi, 70.000 dintre acestea fiind de pe continentul african.

Citit 299 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Decembrie 2020 02:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.