Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

După convorbiri cu liderii armean şi azer, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni seară că cele trei state au convenit asupra unui plan de reconstrucţie pentru regiunea Nagorno-Karabah, relatează dpa.

Vladimir Putin, preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian au declarat că armistiţiul care a pus capăt conflictului este, în general, respectat. Paşinian a afirmat, totuşi, că nu toate prevederile acordului de încetare a focului au fost implementate. El a menţionat în special chestiunea prizonierilor de război, care sunt încă deţinuţi în Azerbaidjan.
Acordul încheiat luni ar putea duce la noi garanţii de securitate, a spus Paşinian. "Suntem gata să lucrăm constructiv în acest sens", a spus el. Paşinian a mai spus că situaţia politică din Nagorno-Karabah nu este încă foarte clară, reflectând faptul că el este sub presiune în ţară, fiind acuzat de opoziţie că a trădat interesele armene. Armenia a cedat controlul asupra unor mari părţi din regiune către Azerbaidjan după ultimul conflict armat.
Aliev, care anterior a salutat victoria azerilor în conflict, a declarat luni că speră că cele două părţi "vor găsi înţelepciunea să se gândească la viitor şi reconciliere".
Prima întâlnire a grupului de lucru este programată pentru 30 ianuarie.
Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat pentru Nagorno-Karabah între 27 septembrie şi 9 noiembrie, peste 4.700 de persoane pierzându-şi viaţa. Azerbaidjanul a cerut la final mari părţi din zona pierdută la începutul anilor 1990 şi locuită predominant de etnici armeni. Armistiţiul intermediat de Moscova este monitorizat de trupe ruseşte de menţinere a păcii.

Citit 368 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2021 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.