Uniunea Europeană iniţiază o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Uniunea Europeană iniţiază o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană vrea să pună lupta împotriva încălzirii globale în centrul schimburilor sale comerciale externe şi va face eforturi pentru o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, potrivit noii strategii comerciale prezentate de Comisia Europeană, transmite AFP.

"Provocările cu care ne confruntăm necesită o nouă strategie pentru politica comercială a UE. Avem nevoie de un comerţ deschis, bazat pe norme, pentru a contribui la restabilirea creşterii economice şi la crearea de locuri de muncă după pandemia de COVID-19. Politica comercială trebuie, de asemenea, să sprijine pe deplin transformările verzi şi digitale ale economiei noastre şi să conducă eforturile globale de reformare a OMC. În plus, ar trebui să ne ofere instrumentele necesare pentru a ne apăra atunci când ne confruntăm cu practici comerciale neloiale", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Noua strategie acordă prioritate unei reforme majore a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv angajamente globale privind comerţul şi clima, noi norme pentru comerţul digital, norme consolidate pentru combaterea denaturărilor concurenţei şi restabilirea sistemului său de soluţionare obligatorie a litigiilor.

De asemenea, noua strategie va consolida capacitatea comerţului de a sprijini tranziţia digitală şi cea climatică. În primul rând, contribuind la realizarea obiectivelor Pactului verde european. În al doilea rând, prin eliminarea barierelor comerciale nejustificate din economia digitală pentru a profita de beneficiile tehnologiilor digitale în comerţ. Prin consolidarea alianţelor sale, cum ar fi parteneriatul transatlantic, împreună cu un accent mai puternic pe ţările învecinate şi Africa, UE va fi mai în măsură să modeleze schimbările globale.

În paralel, UE va adopta o abordare mai strictă şi mai fermă în ceea ce priveşte punerea în aplicare şi asigurarea respectării acordurilor sale comerciale, combaterea comerţului inechitabil şi abordarea preocupărilor legate de sustenabilitate. UE îşi intensifică eforturile pentru a se asigura că acordurile sale aduc beneficii negociate lucrătorilor, fermierilor şi cetăţenilor săi.

Citit 575 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2021 01:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.