Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit, într-o conversaţie telefonică, "să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.

Un comunicat al Kremlinului a confirmat, de asemenea, că preşedintele Joe Biden i-a propus liderului rus organizarea unei reuniuni la vârf "în viitorul apropiat", fără a preciza dacă preşedintele rus a acceptat propunerea. "Cele două părţi şi-au declarat disponibilitatea de a continua dialogul cu privire la cele mai importante domenii ale garantării securităţii globale, ceea ce ar satisface interesele nu numai ale Rusiei şi Statelor Unite, ci şi ale comunităţii internaţionale în ansamblul ei", se mai arată în comunicatul Kremlinului.
Potrivit Moscovei, cei doi şefi de stat au abordat în special tensiunile legate de Ucraina. Kievul şi statele occidentale acuză Rusia că a masat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei, care îşi propune să adere la NATO.
În acelaşi timp, violenţele au fost reluate, de la începutul anului, în conflictul din estul Ucrainei, între forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi. În acest context, "Vladimir Putin a descris abordările unei reglementări politice" bazate pe acordurile de pace de la Minsk adoptate în 2015 pentru a pune capăt conflictului, dar a căror componentă politică nu a fost niciodată aplicată.
Potrivit Kremlinului, preşedintele SUA "şi-a exprimat interesul pentru normalizarea situaţiei" cu Moscova şi pentru "stabilirea unei interacţiuni stabile şi previzibile pe probleme serioase precum stabilitatea strategică şi controlul armamentului, programul nuclear al Iranului, situaţia din Afganistan şi schimbările climatice la nivel global".
La rândul ei, Casa Albă a anunțat că preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt, "într-o terţă ţară", în "următoarele luni", pentru a "clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia". Joe Biden a subliniat cu această ocazie "angajamentul de neclintit" al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat "îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană", chemând Rusia să dezamorseze tensiunile, conform unui comunicat al Casei Albe. Biden a menţionat de asemenea că Statele Unite vor acţiona cu "fermitate" pentru a-şi apăra interesele naţionale, ca răspuns la acţiunile Rusiei, cum ar fi intruziunile cibernetice sau ingerinţele electorale. Cu toate acestea, preşedintele american a asigurat că doreşte "să clădească o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, conform intereselor naţionale", a adăugat Casa Albă, evocând necesitatea continuării "dialogului strategic" cu privire la controlul armamentelor sau în probleme de securitate.
Această convorbire telefonică este prima între cei doi şefi de stat, după ce, în urmă cu o lună, Joe Biden, într-un interviu pentru ABC, întrebat dacă îl consideră pe Putin "criminal", a răspuns afirmativ. Acest lucru a provocat un scandal diplomatic între Moscova şi Washington, Rusia rechemându-şi ambasadorul din SUA pentru consultări.

Citit 224 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 17:05

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro