Rusia, o amenințare tot mai mare pentru securitatea Europei

Rusia, o amenințare tot mai mare pentru securitatea Europei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că "trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia", afirmând că este pregătit pentru sancţiuni în cazul unui "comportament inacceptabil" din partea Moscovei, într-un extras dintr-un interviu acordat canalului american CBS, difuzat sâmbătă, transmite AFP.

"Cred că după un comportament inacceptabil, într-adevăr, trebuie să sancţionăm", a răspuns preşedintele Macron, întrebat cu privire la posibilitatea unor măsuri împotriva Moscovei în cazul unei invazii, într-un moment în care trupele ruse sunt din ce în ce mai numeroase la frontiera cu Ucraina."Şi cred că trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia", a continuat şeful statului francez.

Afirmând că doar sancţiunile "nu sunt suficiente" şi că este preferabil un "dialog constructiv", Emmanuel Macron a asigurat că acestea constituie "singura modalitate de a fi credibili". "Avem nevoie de un dialog sincer şi deschis cu Rusia", a adăugat el.

Rusia este acuzată că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în apropierea frontierei sale cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar luptele din estul Ucrainei, aflate aproape într-un punct mort după armistiţiul încheiat în vara anului 2020, au fost reluate recent.

Joi, președintele american Joe Biden a anunțat o serie de sancțiuni financiare dure împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, reluând în același timp propunerea făcută omologului rus de a se întâlni într-un stat terț.

Aceste sancţiuni reprezintă un răspuns la atacurile cibernetice şi la amestecul în alegerile prezidenţiale din SUA în 2020. Opt persoane şi entităţi care au legături cu ocuparea Crimeei au fost, de asemenea, sancţionate.

La rândul lor, cancelarul Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au lansat vineri un apel către Rusia de a-şi retrage trupele comasate în ultimele săptămâni la frontiera cu Ucraina, într-un demers pentru "detensionarea" situaţiei în regiune.

Cancelarul german, preşedinţii francez şi ucrainean au exprimat în cadrul unei videoconferinţe preocuparea lor comună faţă de această activitate militară rusă "la frontiera cu Ucraina, precum şi în Crimeea anexată ilegal" şi au chemat la retragerea "acestor întăriri de trupe pentru a se ajunge la o detensionare", potrivit unui comunicat comun transmis de cancelaria germană.

La finalul întrevederii de la Paris între Macron şi Zelenski, cărora li s-a alăturat cancelarul Angela Merkel prin videoconferinţă, liderii Franţei şi Germaniei au reiterat ataşamentul pentru "independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Preşedintele ucrainean s-a declarat pregătit pentru discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin, cu participarea Franţei şi a Germaniei, într-o încercare de a atenua tensiunile legate de mobilizarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Citit 694 ori Ultima modificare Duminică, 18 Aprilie 2021 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.