Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Serviciile penitenciare ruse au decis să-l transfere pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei, la un spital pentru deţinuţi, apreciind că starea sa de sănătate este "satisfăcătoare", relatează AFP, Reuters şi RIA Novosti.

"O comisie a medicilor a decis transferarea lui Navalnîi la o unitate spitalicească pentru condamnaţi, care se află pe teritoriul coloniei penitenciare nr. 3 din regiunea Vladimir" (aproximativ 100 km est de Moscova), a indicat Serviciul penitenciar din această regiune, într-un comunicat. Administraţia închisorii din Pokrov, unde se află Navalnîi, a declarat că opozantul (44 de ani) este examinat zilnic de un medic terapeut. Potrivit aceleiaşi surse, "cu acordul pacientului, i s-a prescris un curs de terapie pe bază de vitamine".
Starea de sănătate a opozantului, care, potrivit susţinătorilor săi, riscă grave probleme cardiace şi renale, ce ar putea duce la deces, este cu atât mai îngrijorătoare cu cât el a supravieţuit unei otrăviri cu o substanţă neurotoxică din familia Noviciok, considerată armă chimică.
Navalnîi - care a anunțat la 31 martie că încetează să mai mănânce în semn de protest pentru că i se refuză accesul la un medic din afara închisorii, în care să aibă încredere şi care să-l trateze pentru dureri acute de spate - a indicat pe reţelele de socializare că bea doar apă.
Postările pe reţelele de social media le fac avocaţii săi, care merg aproape zilnic în colonia din Pokrov, pentru a vedea în ce stare se află, potrivit media independente ruse. Într-unul din aceste mesaje, opozantul spunea că a fost ameninţat că va fi alimentat cu forţa, o opţiune pe care autorităţile ruse o au în cazul în care un deţinut refuză hrana.
Anunţul penitenciarului de luni, 19 aprilie 2021, intervine în timp ce susţinătorii lui Navalnîi au tras un semnal de alarmă în weekend că opozantul riscă să moară în orice clipă. De asemenea, aliaţii lui Aleksei Navalnîi au lansat duminică un apel către ruşi să iasă la proteste pe 21 aprilie, pentru "a salva viaţa" opozantului, grav bolnav, potrivit susţinătorilor săi, relatează AFP. "A venit timpul să acţionăm. Nu mai este vorba numai de libertatea lui Navalnîi, ci de viaţa lui. În acest moment, este pe cale de a fi ucis în colonia penitenciară şi nu mai putem aştepta", a scris pe Facebook mâna dreaptă a opozantului.
Această manifestaţie, fixată pentru miercuri la ora 19.00 (16.00 GMT), este organizată în aceeaşi zi ca discursul anual al preşedintelui Vladimir Putin în faţa celor două camere ale Parlamentului, în cadrul căruia va evoca "obiectivele" pentru dezvoltarea Rusiei şi alegerile legislative din toamnă.
Uniunea Europeană, "extrem de îngrijorată" pentru starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, a cerut internarea sa în spital. Germania şi Franţa au insistat cu privire la un "tratament medical adecvat" de către medici în care Navalnîi "să aibă încredere" şi au cerut punerea în libertate a acestuia. Duminică, Washingtonul a avertizat că vor exista consecinţe pentru Moscova dacă Navalnîi va muri în închisoare.

Citit 265 ori Ultima modificare Luni, 19 Aprilie 2021 21:32

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro