Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un apel, marţi, la respingerea structurilor de putere hegemonice în guvernarea globală, pe fondul tensiunilor în creştere între Washington şi Beijing cu privire la o gamă largă de probleme, între care presupusele încălcări ale drepturilor omului, relatează Reuters.

Exprimându-se la Forumul anual de la Boao pentru Asia, Xi a criticat eforturile unor ţări de "a construi bariere", care, potrivit lui, ar dăuna unora şi nu ar aduce beneficii nimănui.
China cheamă de mai mult timp la o reformă a instituţiilor mondiale, pentru ca viziunile unui număr mai mare de ţări, inclusiv ale Chinei, să fie luate în considerare şi nu doar cele ale unui număr mic de mari puteri. De asemenea, Beijingul s-a ciocnit în mod repetat cu actorii majori implicaţi în guvernanţa globală, în special SUA, într-o serie de probleme, mergând de la drepturile omului la influenţa economică a Chinei asupra altor ţări, notează Reuters. "Lumea vrea echitate, nu hegemonie", a declarat Xi, în discursul susţinut la acest forum. "O ţară mare trebuie să arate ca este o ţară mare asumându-şi mai multă responsabilitate", a spus el.
Chiar dacă preşedintele Xi nu a menţionat explicit nicio ţară în declaraţiile sale, oficiali chinezi s-au referit în ultima vreme la "hegemonia" SUA în criticile lor publice privind proiecţia globală a puterii Washingtonului în comerţ şi geopolitică.
Preşedintele american Joe Biden a organizat vineri primul său summit cu prezenţă fizică la Casa Albă, de când a fost învestit în funcţie, cu premierul japonez Yoshihide Suga, în cursul căruia China s-a situat în capul agendei problemelor discutate. Cei doi lideri au declarat că "împărtăşesc îngrijorări serioase" privind situaţia drepturilor omului în Hong Kong şi în regiunea chineză Xinjiang, unde Washingtonul susţine că Beijingul comite un genocid împotriva etnicilor uiguri musulmani. China neagă comiterea vreunor abuzuri.
Într-o demonstraţie de cooperare economică fără China, Biden a spus că SUA şi Japonia vor face investiţii comune în domenii precum tehnologia 5G, inteligenţa artificială, calculul cuantic, genomica şi lanţurile de aprovizionare cu semiconductori.
În timp ce administraţia Biden îşi raliază şi alţi aliaţi dintre ţările democratice, pentru o înăsprire a poziţiei Washingtonului faţă de China, Beijingul caută să-şi consolideze legăturile cu parteneri autocraţi şi vecinii săi dependenţi din punct de vedere economic din Asia de Sud-Est.
Cu toate acestea, în pofida confruntării ce persistă între administraţia americană şi Beijing, ambele părţi au redescoperit un interes comun în lupta împotriva schimbărilor climatice, după ce discuţiile bilaterale privind combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră au stagnat sub preşedinţia lui Donald Trump. Săptămâna trecută, emisarul special american pentru climă, John Kerry, s-a deplasat la Shanghai pentru a se întâlni cu omologul sau chinez, în prima vizită de acest nivel în China a unui oficial din cadrul administraţiei Biden. Ambii au convenit asupra unor acţiuni concrete "în anii 2020" pentru reducerea emisiilor cu efect de seră.

Citit 204 ori Ultima modificare Marți, 20 Aprilie 2021 17:26

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro