Rusia „nu va aștepta la nesfârșit” răspunsul SUA și al NATO

Rusia „nu va aștepta la nesfârșit” răspunsul SUA și al NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Rusia a avertizat vineri SUA şi NATO că "nu va aştepta la nesfârşit" un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate constrângătoare din punct de vedere juridic pentru a preveni extinderea în continuare a Alianţei şi amplasarea de armament în apropierea graniţelor sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.

"Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit", a afirmat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, în conferinţa sa de presă de la începutul anului, în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse în 2021.

În opinia sa, "există planuri de a zădărnici" acest proces. "Orice spun ei (americanii) despre necesitatea de a discuta cu aliaţii lor şi de a implica toţi membrii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu sunt decât declaraţii goale şi încercări de a trage de timp", a afirmat ministrul de Externe rus. "Suntem conştienţi că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA", a subliniat el.

Lavrov a spus că aşteaptă din partea SUA un "răspuns matur", dar nu a dorit să specifice măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în cazul unui răspuns negativ din partea Occidentului, după ce mai mulţi înalţi oficiali, inclusiv viceministrul rus Serghei Riabkov, principalul negociator cu SUA, au avertizat cu privire la un răspuns militar al Rusiei, dacă SUA şi NATO nu reacţionează pozitiv la cererile Moscovei. "Aşa cum a spus şi preşedintele Putin, aceasta va depinde de ceea ce vor recomanda experţii militari", a spus Lavrov, remarcând că "nu voi încerca să ghicesc în zaţul de cafea" despre posibilul răspuns al Rusiei.

Întrebat dacă Rusia îşi va consolida prezenţa militară în afara graniţelor sale în cazul în care cererile sale vor fi respinse, şeful diplomaţiei ruse a răspuns că Rusia are "legături militare extinse cu partenerii şi aliaţii ei şi suntem prezenţi în diferite regiuni ale lumii". "Este o chestiune de relaţii bilaterale", a adăugat Lavrov, după ce adjunctul său, Serghei Riabkov, nu a exclus joi instalarea unor "infrastructuri militare" în Cuba şi Venezuela, într-un interviu la televiziunea publică RTVI. "Nu vreau să confirm nimic (...), nici să exclud nimic", a spus nr. 2 al diplomaţiei ruse.

Referitor la un dialog separat cu UE, precum cel care are loc acum cu SUA şi NATO, Lavrov a subliniat că trebuie întrebaţi Washingtonul şi Alianţa Nord-Atlantică dacă "vor permite UE să acţioneze în mod independent", adăugând că Rusia este interesată de o Uniune Europeană "autonomă". Totuşi, a remarcat el, momentan nu se ştie în ce format ar putea participa UE la discuţiile privind garanţiile de securitate în Europa.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a dat asigurări, joi, că actuala coordonare dintre SUA şi UE privind negocierile cu Rusia este "absolut perfectă".

Citit 660 ori Ultima modificare Vineri, 14 Ianuarie 2022 18:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.