Rusia, tot mai dependentă economic de China

Rusia, tot mai dependentă economic de China
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a semnat miercuri la Beijing o serie de acorduri cu China şi a apreciat că relaţiile bilaterale se află la un maxim istoric, informează Reuters.

Şeful guvernului de la Moscova este cel mai înalt oficial rus care face o vizită în China după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. El s-a întâlnit cu omologul său chinez, Li Qiang, şi urma să fie primit de preşedintele Xi Jinping. La rândul său, premierul chinez a dat asigurări că ţara sa "este dispusă să colaboreze cu Rusia" în baza unei "cooperări pragmatice".

Vizita are loc după ce atât Rusia, cât şi China au reacţionat vehement la declaraţiile liderilor din G7 - grupul ţărilor democratice cu cele mai dezvoltate economii. Beijingul a respins încercările Occidentului de a face o legătură între relaţiile ruso-chineze şi războiul din Ucraina.

Afectată de sancţiunile occidentale, Moscova mizează pe sprijinul Beijingului, însă chinezii nu depind la fel de mult de ruşi. În acest context, achiziţiile de petrol şi gaze ale Chinei sunt printre cele mai importante. Se estimează că livrările de energie din Rusia către China vor creşte anul acesta cu 40 la sută.

Citit 263 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2023 20:25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro