Pentru Viktor Orban, „săracii ucraineni” n-au nicio șansă în fața rușilor

Pentru Viktor Orban, „săracii ucraineni” n-au nicio șansă în fața rușilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat din nou, marți, că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei „cu cifrele” actuale și că soldații ucraineni de pe câmpul de luptă nu au nicio perspectivă pentru victorie, relatează Bloomberg.

„Uitându-ne la cifre, uitându-ne la împrejurimi, uitându-ne la faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe [în Ucraina], este evident că nu există nicio victorie pentru săracii ucraineni de pe câmpul de luptă”, a declarat el într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

Orban, care se află în Qatar pentru forumul economic organizat de statul din zona Golfului Persic, a mai spus că speră ca Donald Trump să câștige un nou mandat de președinte al SUA, premierul maghiar afirmând că doar o realegere a acestuia poate opri războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Orban a vorbit despre necesitatea unei realegeri a lui Trump în funcția de președinte al SUA și mai devreme în cursul lunii mai, când la Budapesta a fost organizată Conferinţa Politică a Acţiunii Conservatoare (CPAC), la care s-au reunit sute de reprezentanţi ai dreptei din Europa şi SUA.

În pofida comentariilor făcute acum de Viktor Orban privind realegerea lui Trump ca singura soluție pentru încheierea războiului din Ucraina, ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a declarat vinerea trecută că Budapesta este pregătită să ofere o platformă pentru negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

„La începutul acestui război le-am transmis ambelor părți, [ministrului rus de Externe] Serghei Lavrov și [șeful cancelariei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski] Andrii Yermak că Ungaria este gata să ofere oricând un loc pentru discuțiile de pace. Această ofertă este încă în vigoare”, a declarat Szijjarto într-un interviu acordat din Kazahstan presei de stat ruse.

„Ori de câte ori Rusia și Ucraina își exprimă disponibilitatea, suntem gata să creăm toate condițiile necesare pentru acest lucru”, a mai spus el cu privire la negocierile de pace.

Acesta a făcut comentariile la doar câteva zile după ce Budapesta a blocat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace a UE, cerând „garanții” că fondurile vor fi folosite și în alte zone, cum ar fi Balcanii şi Africa de Nord.

În ceea ce-l privește pe Viktor Orban, acesta a declarat de mai multe ori după începerea invaziei rusești că Ucraina nu poate câștiga războiul, în pofida succeselor înregistrate de forțele Kievului pe câmpul de luptă. În luna iulie a anului trecut el a denunțat, într-o conferință de presă susținută la Viena alături de cancelarul austriac Karl Nehammer, strategia NATO de a furniza arme Ucrainei. „Acest război sub această formă nu poate fi câștigat”, a susținut premierul Ungariei.

Citit 508 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.