România, vecină cu Botswana în topul privind cele mai atractive ţări pentru mediul de afaceri

România, vecină cu Botswana în topul privind cele mai atractive ţări pentru mediul de afaceri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România se află pe locul 60 din 141 de ţări în topul Forbes privind cele mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, cu o poziţie mai jos decât Botswana şi surclasată de Ungaria sau Bulgaria, economia românească înregistrând scorurile cele mai slabe la regimul fiscal şi inovaţie.

România este încadrată în top de Botswana (59), respectiv Iordania (61) şi este trasă în jos de regimul fiscal (locul 104), inovaţie (de asemenea 104) şi "libertatea monetară" (90).

Corupţia, birocraţia şi performanţele pieţei sunt de asemenea puncte slabe, iar cele mai bune scoruri figurează la capitolele libertatea comerţului şi protecţia investitorilor.

România se plasa pe locul 40 în studiul realizat în 2008, înaintea crizei financiare şi economice.

Topul este efectuat în funcţie de 11 criterii, respectiv libertatea comerţului, libertatea monetară, drepturi de proprietate (România pe locul 63), inovaţie, tehnologie (58), birocraţie, protecţia investitorilor, corupţie, libertate personală (44), povară fiscală şi performanţa pieţei.

În acest an, topul este condus de Noua Zeelandă, urmată de Danemarca, Hong Kong, Singapore, Canada, Irlanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, respectiv Marea Britanie.

Statele Unite ocupă locul 12, iar Franţa şi Germania se plasează pe poziţiile 20, respectiv 21, după Taiwan (16) sau Chile (17).

Ultimele 5 clasate sunt Camerun, Venezuela, Zimbabwe, Ciad şi Guinea.

Citit 1961 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 14:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.