Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, șef birou Centrul de Formare Profesională, Luminiţa Gherghe, inginer sudor

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, șef birou Centrul de Formare Profesională, Luminiţa Gherghe, inginer sudor
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

 „Profesionalismul presupune multă muncă şi multă experienţă.”

Ambiţioasă și foarte implicată în tot ceea ce realizează. Aşa se descrie Luminiţa Gherghe - inginer sudor, şef birou Centrul de Formare Profesională și lector la clasele de sudori. Ea lucrează de 35 de ani în Şantierului Naval Damen Galaţi, dar nu şi-a pierdut pofta de muncă și nu a încetat să se perfecţioneze.

Născută la Munteni, în judeţul Galaţi, Luminiţa ne povesteşte cu zâmbetul pe buze despre primul ei contact cu şantierul şi experienţele trăite. „În copilărie îmi doream să devin dascăl. Am dat examen la Liceul Pedagogic, dar proba eliminatorie a fost muzica. Vocea nefiind punctul meu forte, am picat, apoi am susținut alt examen la Liceul Teoretic nr. 7 – actualul liceu ”Sfânta Maria”, unde am terminat profilul real. Apoi am dat admiterea și am reușit la Facultatea de Mecanică, profilul Utilajul și Tehnologia Sudării. În acea vreme se făceau repartiții guvernamentale, toți absolvenții erau repartizați în funcţie de media obţinută. Pentru Galaţi n-au fost atunci locuri pentru ingineri sudori, așa ca am luat repartiție în cel mai apropiat oraş: Bârlad. Am stat acolo 3 luni ca stagiar, apoi am fost detașată la Şantierul Naval Galaţi la Secţia I, Atelierul Sudură, unde am găsit un colectiv de oameni excepţionali care m-au format şi m-au ajutat să evoluez. După 13 ani de experienţă în producţie, domnul Mihăiţă Simionică a făcut recrutări prin intermediul unei campanii pentru specialiștii  laboratorului de sudură. Am fost aleasă datorită experienţei şi a faptului că eram licențiată în domeniu. A urmat o perioadă foarte frumoasă, încărcată de emoţii, în care am făcut foarte multă cercetare. Am lucrat la Laboratorul de sudură din 1996 până în 2007, când domnul Director Victor Dobrea a inițiat înființarea Centrului de Formare Profesională şi a avut curajul să-mi încredințeze coordonarea acestui Centru. La început a fost greu, aveam 80 de oameni în subordine, dar am avut alături persoane din producţie, ieşite la pensie, cu experienţă neprețuită. În 2008, când încărcarea șantierului era foarte mare, am ajuns la 380 de absolvenți într-un an. După selecție, stagiul de pregătire în cadrul Centrului de Formare Profesională este de 3 luni, după care elevii sunt repartizați în secțiile de producție pentru încă 3 luni unde lucrează împreună cu un mentor. După 6 luni susțin examenul de absolvire a cursului, apoi primesc salariul de muncitor calificat nivel 1, iar șeful de promoție nivel 2. Satisfacţiile au continuat să apară: din 2007 şi până în prezent, avem un număr de 1866 absolvenți ai cursurilor de calificare în ocupațiile: sudor, lăcătuș constructor naval, tubulator, lăcătuș montator agregate, sudor cu gaze.”

„Munca cu oameni este cea mai grea.”

După 11 ani de experienţă în cadrul Centrului de Formare Profesională și din poziţia de lector la clasele de sudori, Luminiţa afirmă că, pentru ea, ”cea mai grea muncă este cea cu oamenii, pentru că ești nevoit să te adaptezi în permanenţă la nevoile, gradul de cultură şi vârsta lor. La început, limita de vârstă pentru cei care doreau să se califice în centru era de 30 de ani. Acum nu mai există acest prag, chiar şi persoanele de 45 de ani pot accede.”

Luminiţa îndeamnă atât tinerii cât şi pe cei mai în vârstă să fie perseverenţi şi ambiţioși și să acceseze poziţii în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi. Pentru tinerii absolvenți, cursurile organizate de Centrului de Formare Profesionala au fost o rampă de lansare în carieră, pentru că şi-au continuat studiile şi acum lucrează în Şantierul Naval Damen Galaţi ca maiștri, ingineri sau tehnicieni.

O provocare a fost momentul în care a trebuit să fie instruiți tineri instituționalizați, care aveau dificultăți de comunicare și nu reușeau să lucreze în echipă. Luminiţa a trebuit să includă și asistentul social în instruire, astfel încât să poată comunica eficient cu ei.

Mesajul Luminiței pentru cei care ies de pe băncile Centrului de Formare Profesională este să nu-şi părăsească familia si orașul natal, deoarece șantierul naval oferă siguranţă. „Să vii și să înveți meserie, să capeți experiență, să primești și un salariu decent, bonuri de masă şi transport gratuit, pentru că elevii beneficiază de aceleaşi drepturi ca ale salariaţilor, spune multe despre companie.”

(P)

Citit 7741 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 10:17