Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Azi voi insista asupra unui proiect pe care ALDE îl consideră prioritar pentru această sesiune parlamentară. Actuala formă a OUG 194/2002, privind regimul străinilor din România, creează un obstacol în atragerea forței de muncă și produce deopotrivă discriminare față de cetățenii români. Mai exact, ordonanța instituie obligativitatea ca lucrătorii străini să fie salarizați cu cel puțin salariul mediu pe economie. Personal, consider că această prevedere trebuie scoasă din ordonanță, iar argumentele ar fi:

1) S-ar elimina discriminarea muncitorilor români în raport cu cei străini pentru aceeași muncă prestată.

2) Mediul de afaceri ar putea să angajeze și forță de muncă străină, în funcție de cerințele fiecărui loc de muncă și în funcție de competențele fiecăruia.

Ceea ce propune ALDE se referă la eliminarea plafonului salariului mediu pentru care pot fi angajați muncitorii străini și reducerea acestui plafon la salariul minim. Nu e normal ca pentru aceeași muncă prestată, un român să primească salariul minim, iar străinii să primească salariul mediu. Este o corecție necesară la actuala lege. Vă dau un exemplu, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba: la o fabrică, la ora actuală, pentru același post, un muncitor român este plătit cu salariul minim, în vreme ce un muncitor adus din străinătate trebuie să fie remunerat cu salariul mediu. Aici există discriminare, dar e și un motiv pentru care un angajator nu este tentat să aducă salariați din străinătate.

România se află astăzi într-o criză reală de forță de muncă. Acest lucru poate fi contracarat printr-o deschidere mai mare a pieței către lucrătorii care sunt cetățeni străini. Având în vedere necesarul de forţă de muncă din economia românească. trebuie luate două măsuri: una este modificarea OUG 194/2002, iar cea de-a doua se referă la alocarea unor contingente mai mari de muncitori străini, pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă.

ALDE caută modalități prin care să vină în sprijinul mediului de afaceri din țara noastră, pentru a suplini criza de forță de muncă pe care o traversează țara noastră. De asemenea, ALDE vrea să elimine discriminările la care sunt supuși lucrătorii români, cărora le acordă o atenție sporită.

ALDE a prezentat în urmă cu o săptămână o serie de proiecte legislative pe care le va promova în perioada următoare. Vorbim, în primul rând, de legea lobby-ului, de amendamentele la legea offshore, prorogarea termenului de înlocuire a caselor de marcat cu rolă jurnal cu aparate de marcat cu jurnal electronic AMEF, precum și proiectul ce vizează regimul lucrătorilor străini din România.

(P)

Citit 2281 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2018 01:03