Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Cosmin – Specialist engineer, Engineering and production support dept

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Cosmin – Specialist engineer, Engineering and production support dept
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

„ Fiecare lucru care mi se întâmplă este o oportunitate de a explora şi de a cunoaşte anumite concepte.”

Luptător din fire, stăruitor şi determinat, Cosmin Dima ne spune povestea sa și ne împărtăşește secretul succesului în Şantierul Naval Damen Galaţi.

„ Dacă stau să-mi amintesc, orice nouă etapă în viaţa mea a avut un început anevoios. Am constatat asta încă din liceu, deoarece nu am fost repartizat unde am dorit. Ulterior am analizat fiecare pas pe care l-am făcut şi am observat că nimic nu avea finalitatea pe care o aşteptam inițial, în momentul în care gândeam şi demaram acţiunea respectivă. Chiar și la facultatea de nave am intrat cu una dintre cele mai mici note. Uşor, uşor, am răzbit. Când am absolvit, planul meu era să muncesc în afara ţării. Nu intra în planurile mele să ajung în Şantierul Naval din Galaţi. În 2008 am decis că trebuie să am un loc de muncă care să reprezinte baza evoluţiei mele profesionale. Atunci am depus nenumărate CV-uri, iar oferta cea mai bună am primit-o din partea şantierului. Desigur, mi-am propus ca după primul an în şantier să emigrez, dar acum aniversez deja 10 ani de vechime şi îmi doresc să nu mă opresc aici. Însă aşa cum menţionam, planurile mele au diferit întotdeauna de realitate. Se spune că pofta vine mâncând, eu acum nu mă mai satur. Zi de zi sunt provocări care mă atrag şi mă fac să îmi doresc să continui.”

„M-am angajat pe 03 noiembrie 2008, după o perioadă de probă de 3 săptămâni în care am venit zilnic. Era o perioadă destul de neclară. Atunci şefa departamentului era doamna Gomboş. Se desfiinţase proiectarea din şantier, iar mulţi colegi au plecat la MEGA. Nici biroul nu avea o direcţie în sine, eram 12 persoane şi nu ştiam ce va urma. Timpul le-a rezolvat pe toate și ne-am dat seama ce avem de făcut. Am început cu standardizarea, traducerea planurilor, iar primul proiect a apărut în 2009. Atunci eu aveam contract pe perioadă determinată şi, fiind o perioadă dificilă pentru şantier, nici un contract încheiat pe perioadă determinată nu se prelungea, aşa că în decembrie am plecat acasă. Ne aflam la jumătatea proiectului ”Ştefan cel Mare”, o navă de patrulare modernă și performantă la acel moment pentru România. Am primit apoi telefon de la şantier. Mi se propunea prelungirea contractului pe încă 7 luni, și transformarea lui în 2010 în contract pe perioadă nedeterminată. Pot spune că pentru toată lumea a fost o decizie bună. Între timp am cunoscut colegii din şantier, dar şi din Olanda, acolo am ajuns datorită unor vizite de lucru  pentru proiecte, cursuri. Dacă în urmă cu 10 ani îmi doream să plec, am realizat că nu aş putea lucra într-un mediu atât de calm precum este acolo. Agitaţia de aici mă atrage. Tot ce înseamnă termen limită, tot ce presupune „trebuia trimis ieri”. Aici priorităţile se schimbă de la oră la oră. Ritmul extrem de alert mi se potrivește.”

În şantier, Cosmin Dima este ”pionul” principal în livrarea comenzilor la timp, își dorește mereu să progreseze: „Dacă oamenii din producţie au un ritm alert, trebuie să ţin pasul cu ei, decalajele pot face ca munca să fie inutilă.”

 „Până în iulie 2018, am fost încadrat ca inginer specialist, de atunci sunt şef birou suport producţie corp. Este un nou un început de drum și, încă o dată, simt că nu am intrat foarte bine în ritm. Vreau încă să ştiu unde mă plasez şi sunt convins că peste un an voi aborda altfel totul şi că voi avea realizări pe care să le împărtăşesc din cadrul poziției pe care o deţin. Dacă până acum gestionam doar activitatea mea, acum sunt nevoit să gestionez munca unei echipe formate din 33 de persoane. Ţin cont de faptul că nu mai lucrez singur pe  proiecte și sunt convins că am de lucru la interacţiunea cu oamenii, pentru a ridica valoric echipa.”

„Fiecare proiect  finalizat a fost o realizare, iar satisfacţia apare când primesc mesajele de mulţumire: asta mă hrăneşte și mă motivează să merg mai departe şi să am încredere în următorul proiect. Dacă până la final prioritară este munca și doar munca, un mesaj de mulţumire reprezintă încoronarea succesului. Acum vreau să mă pliez pe cerințele acestei funcţii, să cresc şi apoi vor apărea u siguranță alte provocări în cariera mea profesională.”

„Cosmin de acum 10 ani s-a schimbat foarte mult în bine, a ajuns cu picioarele pe pământ. Portofoliul şantierului din Galaţi se remarcă acum prin diversitatea navelor construite aic și acesta este unul dintre motivele ce mă fac să rămân. În momentul în care am provocări din toate domeniile, nu pot opta pentru altceva. Avem proiecte militare, avem spărgătorul de gheață pentru Australia, ASRV-ul, a cărui construcţie necesită tablă groasă, dar facem si yahturi cu suprastuctură de aluminiu, deci există o foarte mare diversitate.”

„Sunt foarte multe lucruri noi, pe care le descopăr treptat. Nu pot spune că am ajuns la apogeul cunoaşterii, dar cred că dorința de a progresa vine din interiorul fiecăruia, în viaţă dacă doar aştepţi să primeşti ceva nou, te plafonezi. Le urez tuturor să înveţe din povestea mea – Try and feel!”

(P)

Citit 5485 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2018 18:39