Tăierile de copaci din Galaţi sunt o crimă împotriva sănătăţii oamenilor. Primăria: cimitirele sunt spaţiu verde

Tăierile de copaci din Galaţi sunt o crimă împotriva sănătăţii  oamenilor. Primăria: cimitirele sunt spaţiu verde
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

În ultima perioadă, zgomotul drujbelor a devenit parte obişnuită a vieţii multora dintre gălăţeni. Într-o campanie scelerată coordonată de echipa Pucheanu – Picu, se taie într-o veselie copaci, urmând ca în locul lor să se toarne betoane. Într-unul dintre cele mai poluate oraşe ale României, aşa cum este Galaţiul, defrişările masive comandate de edilii locali mi se par o adevărată crimă împotriva sănătăţii populaţiei. Se pare că PSD-iştii noştri au rămas cu nostalgia betonului ceauşist dublată fiind de incompetenţa managerială a gestionării spaţiilor verzi, aşa cum se vede clar din boscheţii crescuţi prin oraş.

După ce l-am comparat pe primarul Puki cu Verestoy Attila, denumit „Drujba lui Dumnezeu”, pentru tăierile din zona A-urilor din Ţiglina, PSD-istul Dragoş Magearu, promovat pe linie politică director general interimar la SC Gospodărire Urbană SRL Galați, a sărit să-şi apere şeful şi să se arate astfel util. Argumentul său principal era că toate aceste lucrări au aviz de mediu, de parcă o ţidulă pe care şi-o plimbă între ei PSD-iştii ar ţine loc de Biblie în condiţiile în care, evident, toate aceste tăieri de copaci îi nemulţumesc pe gălăţeni.

Motivat de tupeul lui Magearu, am vrut să văd cam care-i situaţia spaţiilor verzi din oraş. Deloc surprinzător, deşi există obligaţia încă din 2010 a elaborării Registrului spaţiilor verzi care să poată fi consultat de cetăţeni şi instituţii oricând, din 2013, nu s-a mai operat deloc. Lucru certificat de „Planul de calitate a aerului în Municipiul Galaţi pentru perioada 2018 – 2022” elaborat de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Ultima ştire despre Registrul spaţiilor verzi e că Pucheanu voia să angajeze un consilier care să se ocupe de această bază de date.

Totuşi, în documentul mai sus amintit, putem găsi nişte informaţii statistice importante. Astfel, în intravilanul Galaţiului, ar exista 849,61 hectare de păduri şi spaţii verzi. Raportat la numărul de cetăţeni, rezultă vreo 34 de metri pătraţi pe cap de locuitor – o cifră absolut uriaşă, de două ori cât media pe ţară şi mai mare decât media europeană. Evident, cifra NU are suport în realitatea obiectivă. Mergând mai departe, realizezi cum s-a ajuns la asemenea raportări false. Practic, ca să dea bine la Uniunea Europeană, ei au băgat toate terenurile care nu sunt drumuri sau pe care nu sunt clădiri la spaţii verzi. Astfel, toate cimitirele din oraş sunt spaţii verzi, la fel şi terenurile dintre blocuri acoperite cu garaje. Mai mult, spaţiile introduse de Consiliul Local de-a lungul timpului în intravilan sunt considerate şi ele ca fiind acoperite cu verdeaţă. O bătaie de joc generalizată care explică modul în care s-a ajuns ca, în 2007, să avem 2,67 metri pe cap de locuitor, iar, în anul de graţie 2019, să fie vreo 34 de metri.

În realitate, Galaţiul nu are deloc 849 de hectare de spaţiu verde, ci doar puţin peste 70 de hectare împărţite astfel: Grădina Botanică (22,6 hectare), Grădina Publică (16 hectare), Faleza Dunării (30 de hectare), Parcul CFR Galaţi (2,9 hectare), Parcul Mihai Eminescu (0,8 hectare) şi Parcul Turn Tv (0,6 hectare). Sigur, mai există şi terenuri între blocuri frumos amenajate şi îngrijite de către asociaţiile de proprietari. Dacă împărţim această cifră reală la numărul de locuitori ai Galaţiului conform ultimului recensământ, ajungem la un superb 2,92 metri de spaţiu verde pentru fiecare gălăţean – ceea ce pare a fi mult mai aproape de realitatea obiectivă.

Angajamentul meu în calitate de candidat la Primăria Galaţiului este ca oraşul să devină mult mai verde – vom sparge betoanele şi vom pune iarbă şi copaci, vom interzice tăierile de pomi şi vom căuta locuri pentru construirea unor parcuri în proximitatea unor zone aglomerate. Sunt o grămadă de terenuri lăsate în paragină care pot fi transformate în parcuri micuţe ca oaze de verdeaţă urbană. Şi, în mod cert, acel Registru al spaţiilor verzi va deveni funcţional, pentru a nu ne mai fura căciula unii altora.

Documentul privind poluarea din oraş şi situaţia spaţiilor verzi poate fi găsit la următoarea adresă de internet: http://www.anpm.ro/documents/19877/39976464/Plan+calitate+aer+municipiul+Galati.pdf/6c8d4045-5f3a-49e0-a4d0-2030f2806558

(P)

Citit 5927 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 18:20