Parola perfectă - cum trebuie să alegi parole pentru siguranță maximă

Parola perfectă - cum trebuie să alegi parole pentru siguranță maximă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Amenințările informatice sunt o realitate a lumii digitale, în contextul în care toate dispozitivele noastre sunt conectate la internet. Dincolo de mijloace de protecție precum utilizarea cu atenție a serviciilor web, evitarea instalării aplicațiilor nesigure și eventual utilizarea unor programe antivirus, orice persoană trebuie să știe că baza apărării de eventuale probleme este... o parolă puternică. Există ceea ce se poate numi "parola perfectă"? Există, dar nu este o parolă anume (căci altfel nu ar mai fi perfectă, nefiind secretă), ci este o parolă compusă într-un anumit mod, ținând cont de anumite elemente.

În mediul online, de pe desktop, laptop, smartphone sau tabletă, fiecare dintre noi utilizează diverse servicii web unde este necesară autentificarea. Poate să fie vorba despre servicii de email, pagini personale pe rețelele de socializare, conturi de utilizare ale unor aplicații de orice fel - de la cele de plată facturi până la cele cu oferte, jocuri etc.

Afacerile online sunt cele mai vulnerabile in cazul unei parole slabe. De exemplu, o companie a cumparat un serviciu de servere dedicate precum acestea ( cu protectie suplimentara contra atacurilor DdoS, SSL, etc) pe care isi stocheaza toate datele importante. Chiar daca securitatea oferita de furnizor este de top, o parola slaba sau o solutie de autentificare neperformanta poate duce la pagube imense.

Cele mai multe conturi sunt de ordin personal, însă în prezent viața personală publică pe internet influențează puternic și imaginea profesională, de aceea ar fi o adevărată dramă ca un cont de Facebook al unei persoane să fie "spart" și să se posteze pe acesta conținut inadecvat.

În plus, se vor putea accesa conversații personale și profesionale și multe altele. Să nu uităm că foarte multe persoane au atribuții legate de job pe care le prestează inclusiv de la distanță, folosind adesea aceleași dispozitive personale. Astfel, se pot accesa de la distanță conturi de email de la firmă, conturi de administrare a unor pagini web, până și conturi de la contul de găzduire web și alte date sensibile. De la erori personale se poate ajunge la probleme financiare mari legate de compania unde lucrează utilizatorul. Evident, nimeni nu ar vrea să fie răspunzător de astfel de probleme cu consecințe grave pe plan profesional...

Deși pare simplist, trebuie spus că multe date online sunt furate cu ajutorul parolelor simple folosite de utilizatori. Nu ne referim numai la parole extrem de simple și ușor de intuit precum "123456", "000000", "parola" sau "parola12", nu ne referim nici măcar doar la parolele ce folosesc date personale cunoscute (nume din familie, numele animalului de companie, combinații cu date de naștere etc.), ci chiar și la parole aparent complicate, însă care pot fi "ghicite" cu ajutorul unor programe concepute de persoanele rău-intenționate.

Soluția "câștigătoare" este utilizarea de parole generate la întâmplare, de cel puțin 8 caractere (de preferat chiar mai multe), care să conțină în mod obligatoriu toate aceste elemente: litere mari, litere mici, cifre și semne precum semnul exclamării, punctul, apostroful, paranteze etc. Se poate folosi imaginația sau se poate apela foarte simplu la website-uri generatoare de parole random, le puteți identifica printr-o simplă căutare pe Google. Atenție, aceste parole este bine să fie unice, adică să aveți parole diferite pentru servicii online diferite. Nu le salvați în același document și niciodată nu le prezentați cu lux de amănunte, puteți folosi notații oarecum codificate, prescurtări etc.

Parolele sigure sunt cele care nu conțin cuvinte reale, fie ele și fără însemnătate pentru utilizator. Acolo unde este posibil, dincolo de o parolă puternică, este bine să fie folosită autentificarea în doi factori, adică utilizând ca o măsură suplimentară de siguranță un cod unic și cu valabilitate scurtă, trimis prin email, SMS sau aplicații dedicate.

(P)

 

Citit 4155 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 12:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.