Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Demnitate pentru români!

Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Demnitate pentru români!
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

 

Dezbaterea zilei în ultimele săptămâni se învârte în jurul majorării pensiilor românilor. Toți cei din Guvernul PNL pleacă de la premisa total greșită că nu găsesc bani în buget și nu stiu ce să facă. Acesta e argumentul lor pentru a nu respecta legea, a umili, pentru a nu majora pensiile. Însă, punctul de plecare când vine vorba de pensii trebuie să pornească de la situația de fapt.

Realitatea este că 40% din românii aflați la pensie au venituri din pensie mai mici de 1000 lei /lună! În aceste condiții, legislația care prevede creșterea pensiilor este oportună și necesară, iar Guvernul Orban trebuie să o aplice. Trebuie cunoscută structura sistemului de pensii din România. Situația arată astfel în luna Mai 2020: în România sunt înregistrați la Casa Națională de Pensii Publice 4,95 milioane seniori (mai precis 4.947.334 persoane), iar pensia medie pe total sistem pensii este de 1335 lei! Pentru a ști cam cât de mici sunt pensiile în România, tot în luna Mai, salariul minim net, ponderat pentru toate categoriile salariale (studii medii, studii superioare construcții), era de cca 1400 lei.

Adică, românii care au muncit „o viață” au veniturile mai mici decât salariul minim net!

Însă, ceea ce nu spune nimeni din Guvernul PNL este că pensia medie nu împarte în două părți egale pensionarii din România. Piramida pensiilor are o bază largă și un gât ca de pâlnie. Dacă socotim diferitele categorii de pensionari de asigurări sociale de stat, peste două treimi dintre pensionari au o pensie situată sub cea medie. Din acest calcul rezultă că circa 3 milioane de pensionari au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie!

În structura pensiilor din România din totalul de 4,95 milioane persoane, 863.398 de pensionari agricultori au o pensie medie de 416 lei, iar 1.987.720 de persoane au pensii mai mici de 1000 lei/lună! Asta e realitatea României de azi. Lor nu vrea Guvernul PNL să le majoreze pensiile conform legislației în vigoare!

Oare nu merită cei peste 850.000 de români care au o pensie medie de 400 lei să li se majoreze veniturile? Nu merită ca la bătrânețe să poată trăi mai puțin preocupați din ce să își asigure banii de medicamente și mâncare? Sunt români care au muncit corect pentru noi toți. De ei nu le pasă guvernanților?

Pentru aceste persoane sistemul de pensii de stat nu oferă condițiile necesare pentru un trai de o minimă decență.

Majorarea pensiilor din acest an trebuie să acopere inflația, creșterea de prețuri aferentă perioadei septembrie 2019 - septembrie 2020, trebuie să acopere costul coșului de consum al pensionarilor. Peste 90% din coșul de consum al pensionarilor are trei destinații: alimente, medicamente și plata utilităților. Acestea sunt bunurile de strictă necesitate de care românii aflați la pensie au nevoie și care s-au scumpit și, cel mai probabil, se vor scumpi în continuare. În același timp, utilitățile se scumpesc continuu.

Dacă Guvernul Orban nu va majora pensiile astfel încât să le fie asigurat românilor un nivel de trai decent, care să pună capăt inechităților din sistemul de pensii, așa cum prevede legea, atunci voi propune ca ALDE să depună moțiune de cenzură împotriva acestui Guvern ticălos. Românii au dreptul la un trai demn, nu la umilință din partea Guvernului PNL!

(P)

Citit 2955 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2020 16:08