Efecte nedorite ale plafonării prețurilor alimentelor

Efecte nedorite ale plafonării prețurilor alimentelor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Adoptarea unor măsuri de plafonare a preţurilor alimentelor ar periclita aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare şi ar stimula specula, potrivit unui comunicat remis marţi de Federaţia Romalimenta.

"Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor. Astfel, vor creşte cheltuielile statului cu şomajul. Industria alimentară contribuie semnificativ la economia naţională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susţinută de factorii decizionali, fiind esenţială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijin", se menţionează în comunicat.

Federaţia Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanţ agroalimentar. "Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii îşi vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populaţiei va fi afectată direct şi imediat. (...) Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente", se mai arată în comunicat.

Totodată, Romalimenta consideră că autorităţile deţin mecanismele necesare pentru a verifica piaţa şi eventualele tendinţe speculatorii.

Citit 905 ori Ultima modificare Marți, 08 Februarie 2022 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.