Taximetriștii gălăţeni cer majorarea tarifului pe kilometru

Taximetriștii gălăţeni cer majorarea tarifului pe kilometru
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Camera Taximetriștilor din Galați a depus, marți, 8 martie, la Primărie, un document prin care solicită majorarea tarifelor practicate de taximetriștii gălățeni. Se propune un tarif maximal de 4,40 lei/km, față de 2,70 lei/km, cât este în prezent. Nu toți operatorii de taxi consideră că e momentul oportun pentru o scumpire, având în vedere și concurența celor din ride-sharing, gen Uber și Bolt. Oricum, pentru a putea fi practicat pe piața Galațiului, orice tarif, majorat sau nu, trebuie să fie aprobat de Consiliul Local.

"Asta nu înseamnă că tariful unei curse va deveni automat 4,40 lei pe kilometru. Este doar o propunere a noastră, în contextul scumpirilor care s-au produs în ultimul timp. Suntem, însă, legați de Consiliul Local, care trebuie să aprobe tarifele maximale. Chiar dacă se aprobă un tarif maximal mai mare decât cel din prezent, companiile de taximetrie vor decide, singure, ce preț vor utiliza", a declarat pentru „Viața liberă” Aurelian Chirilă, cel care deține, de la sfârșitul anului trecut, funcția de președinte al Camerei Taximetriștilor Galați, organizație profesională recunoscută de Camera Națională a Taximetriștilor. 

Aurelian Chirilă a spus că cererea de majorare a tarifelor practicate de taximetriști este justificată prin faptul că „asigurările s-au scumpit cu mai mult de 50 la sută, carburanții au depășit prețul de 8 lei pe litru, s-au scumpit dările la stat cu cărțile de muncă, de la 960 de lei la 1.100 de lei. S-au scumpit piesele de schimb, manopera, chiar și la spălătorii s-a majorat prețul, de la 30 la 40 de lei. Scumpindu-se curentul, gazele și combustibilii, s-au scumpit toate”.

Documentul depus de Camera Taximetriștilor din Galați este doar o notă de fundamentare, conținând câteva motive care argumentează cererea. În condițiile în care Camera Taximetriștilor va depune documentația completă, aceasta va intra pe circuitul legal, urmând să fie aprobată sau nu de Consiliul Local, într-o ședință viitoare.

Trebuie spus, însă, că nu toți operatorii de taxi din Galați sunt de acord cu momentul ales pentru o eventuală majorare a tarifelor. „Eu, personal, cred că nu e momentul. Având pe piață și ride-sharingul, care e cu tarife sub noi, lumea va fi împărțită. Din punctul meu de vedere, ride-sharingul nu e o concurență loială. Ei plătesc doar o taxă și, mai nou, un atestat, deci, mult mai puțin decât noi. Noi trebuie să venim cu o calitate superioară celor de la ride-sharing. De aceea spun că, dacă se majorează tarifele, ar fi o măsură cu dus-întors, e posibil să avem de pierdut”, ne-a spus George Cîrjan, administrator al companiei Taxi Albertini.

Citit 3476 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.