Primăria a câștigat procesul cu Guvernul pentru cartierul Cantemir. Decizie a Instanței Supreme
Foto: Marian Calestru

Primăria a câștigat procesul cu Guvernul pentru cartierul Cantemir. Decizie a Instanței Supreme
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pus punct procesului prin care Guvernul României cerea municipiului Galați să restituie terenul folosit pentru agricultură din cartierul Dimitrie Cantemir. Așa cum au decis și judecătorii Curții de Apel București, terenul rămâne al Galațiului!

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe 17 mai 2022, recursul formulat de Guvernul României împotriva sentinței prin care Curtea de Apel București dăduse câștig de cauză municipiului Galați. Magistrații instanței supreme au respins și recursul administrației gălățene, care solicitase plata integrală a cheltuielilor de judecată de către Guvern. Decizia este definitivă. În acest fel se pune punct unei situații conflictuale inițiate pe vremea când premier al României era brăileanul Mihai Tudose.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", în septembrie 2017, Cabinetul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care a solicitat Consiliului Local Galaţi terenul de 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care oraşul nostru le-a primit în 2002 pentru construcţia cartierului Cantemir. Motivaţia Executivului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură.

În octombrie 2017, un proiect de hotărâre privind transferul suprafeţei la stat a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de primarul Ionuţ Pucheanu, pe motiv că trebuie "reanalizat". Reacţia Guvernului? A cerut instanţei de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Obiectul cauzei îl constituia "obligare emitere act administrativ", potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei, şi a ajuns de pe rolul Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 27 noiembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate Galaţiului, pentru că Guvernul nu a putut face dovada, în mod concret, că terenul în suprafață de 655,29 ha este un bun de interes public național. "În realitate, astfel cum rezultă din expunerea situației de fapt, trecerea în domeniul public al statului nu are la bază un interes național, ci reprezintă o sancționare a autorității pentru o pretinsă nerespectare a obligației de a folosi terenul cu un anumit scop", se arată în hotărârea instanței.

Instanța Supremă a fost de aceeași părere. Și chiar dacă nu își va recupera în totalitate cheltuielile de judecată, municipalitatea se poate mândri că a învins Guvernul într-o inutilă luptă a orgoliilor.

Citit 8342 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Mai 2022 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.