România, către spațiul Schengen, Republica Moldova, către UE

România, către spațiul Schengen, Republica Moldova, către UE
Viziune comună pe teme de actualitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că statutul de candidat la Uniunea Europeană în cazul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei trebuie acordat cât se poate de repede, adăugând că sunt şanse ca la finalul acestei luni discuţiile pe acest subiect să fie finalizate la nivelul Consiliului European.

Iohannis a răspuns astfel la întrebarea dacă la nivel european se întrevede un consens cu privire la candidaturile la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. "Această chestiune a fost discutată în repetate rânduri şi este de aşteptat ca până la sfârşitul acestei luni să avem o decizie. Comisia lucrează pe această speţă, preşedinţia franceză este extrem de implicată. Şi după părerea mea sunt şanse să finalizăm discuţia la sfârşitul lui iunie, în Consiliu", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu".

Iohannis a reiterat poziţia sa şi a României pe acest subiect. "Eu nu pot să vorbesc decât în numele meu şi al României, am spus-o şi o voi repeta: după părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât se poate de repede. Este o soluţie care ar fi corectă moral, o soluţie care ar fi corectă economic şi este o soluţie care ar fi corectă din punct de vedere securitar. Vom încerca - preşedintele Macron şi cu mine am discutat in extenso astăzi această speţă - să găsim o soluţie fezabilă şi sustenabilă", a declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele francez a subliniat că împărtășește o viziune comună împreună cu omologul său pe mai multe teme de actualitate în regiune. "Iată de ce vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună, împreună, domnule preşedinte, când este vorba de abordarea politică a situaţiei din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest şi în special a discuţiilor în curs între Macedonia de Nord şi Bulgaria", a afirmat Macron, care a exprimat, totodată, dorinţa părţii franceze ca dosarul privind aderarea României la spaţiul Schengen să avanseze.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţă, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis. Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Citit 925 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.