Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a Codului fiscal. Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 august

Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a Codului fiscal. Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 august
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, câteva măsuri urmând să intre în vigoare la începutul lunii viitoare, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în briefingul care a urmat şedinţei Executivului.

În viziunea demnitarului, există măsuri fiscale foarte mult timp amânate, fapt care a determinat intrarea României într-o procedură de deficit excesiv în anul 2020.

"Noi am anunţat, încă de la începutul acestui an, că această reformă se va face. O ajustare echilibrată, din perspectiva noastră, între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii şi a proteja, dacă vreţi, capitalul românesc, dar şi veniturile salariaţilor şi de a continua, totuşi, într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal-bugetar pe termen mediu şi lung", a menţionat Adrian Câciu.

Printre modificările ce vor intra în vigoare de la 1 august se numără majorarea accizelor la tutun şi alcool şi reducerea pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor. "O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţi la construcţii şi industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu data de 1 august, dar şi la alcool, având în vedere faptul că aceste accize nu au fost actualizate în acest an", a spus ministrul.

Alte modificări ale Codului fiscal, cu aplicare din ianuarie 2023, vizează un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa, fiind astfel eliminat impozitul specific şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro. Impozitul pe dividende urmează să fie majorat la 8%, de la 5%, în prezent. La capitolul TVA, se are în vedere majorarea la 19% a cotei pentru băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr, în timp ce pentru serviciile de restaurant, cazare şi catering se va reveni la cota de 9%.

Potrivit ultimei variante a proiectului ordonanţei de modificare a Codului fiscal, publicată de Ministerul Finanţelor în această săptămână, pe partea de venituri impactul financiar este de 1,19 miliarde de lei în acest an şi de peste 10,5 miliarde de lei anul viitor.

Citit 902 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2022 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.