Caz de sclavie modernă fără precedent. În ce condiții lucrau peste 50 de muncitori
Foto: Foto: Profimedia

Caz de sclavie modernă fără precedent. În ce condiții lucrau peste 50 de muncitori
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Parchetul din Anvers a deschis o anchetă după descoperirea a 55 de lucrători originari din Filipine şi Bangladesh care munceau în condiţii de sclavie modernă pe un şantier de construcţii din oraşul-port belgian, informerează Digi24. 

Ancheta a fost încredinţată unei secţii a parchetului specializată în infracţiuni de muncă, aceasta confirmând că "55 de potenţiale victime" urmează să fie audiate.

Un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este fără precedent în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane, scrie Agerpres, citat de Digi24. 

Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a menţionat un purtător de cuvânt al parchetului, fără a preciza numele companiei implicate.

Potrivit presei locale, aceştia erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

Cei 55 sunt în majoritate filipinezi, iar acum circa două săptămâni unii dintre ei s-au plâns la consulatul Filipinelor din Anvers în legătură cu situaţia în care se află, a explicat directorul Payoke pentru AFP.

Muncitorii "primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară", a remarcat Klaus Vanhoutte, care conduce unul din cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne. 

Reţeaua care îi exploatează pe aceşti lucrători asiatici îi duce prin mai multe ţări europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia. Unii dintre ei au lucrat deja în Germania şi un grup se pregăteau să plece în Grecia, a mai spus Vanhoutte. Pentru a lupta împotriva acestui flagel, guvernul belgian a anunţat luni lansarea site-ului de internet www.stoptraite.be, prezentat ca punct de contact unic ce le permite victimelor să găsească ajutor în diferite situaţii - exploatare sexuală, exploatare prin muncă, criminalitate forţată, prelevare de organe etc., aminteşte AFP.

Citit 3934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.