Câţi gălăţeni au profitat de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani

Câţi gălăţeni au profitat de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Important pentru locuitorii de pe raza Galaţiului. Deşi Legea 207/2020, care prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Galaţi sau în jurul localităţii, pe o rază de 8 kilometri, beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără aplicare de penalităţi, este în vigoare de aproape doi ani, doar 90 de gălăţeni au beneficiat de prevederile ei, aflăm de la directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă. Aceasta susţine că numărul lor este destul de mic, deoarece majoritatea pensionarilor beneficiază de reduceri mai mari, pentru că au grupe de muncă. 

"Cei care au lucrat cu grupe de muncă beneficiază de pensie de limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu mai mult de doi ani, în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare. Acest articol 65. alin.5. îi avantajează pe cei care au lucrat în condiţii normale şi au realizat un stagiu complet de cotizare. Aceştia din urmă pot solicita o pensie anticipată parţială fără penalitate înainte cu doi ani faţă de vârsta standard de pensionare. Cele două categorii de pensii sunt total diferite", ne lămureşte Ana Denis Aramă.

"Cei care vor depune dosarul de pensionare şi solicită să beneficieze de cei doi ani de reducere trebuie să aducă, pe lângă actele necesare prevăzute de Legea 263/2010, şi o adeverinţă tip, prin care se face dovada că au locuit timp de 30 de ani în localitatea Galaţi sau în jurul localităţii, dar nu mai departe de 8 kilometri. Adeverinţa tip se găseşte şi trebuie completată la Serviciul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Galaţi", a mai adăugat directoarea Ana Denis Aramă.

Prevederile articolului în discuție se vor aplica doar până la data de 31 decembrie 2030, dacă între timp legea nu va suferi noi modificări, ceea ce înseamnă că gălăţenii care împlinesc vârsta de pensionare după această dată nu vor mai primi reducerea de doi ani.

Citit 13475 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2022 02:23

3 comentarii

 • postat de carmen
  Marți, 16 August 2022 15:06
  195.32.91.***
  adica sa dovedim ca am stat 30 de ani in galati ?se pune si concediul cand ieseam din oras ?numai aiureli si drumuri peste tot sa dovedesti .....noi dovedim dar invers ce ni se da ?(preturi mari dragii de ei si alesi locali, tot de noi alesi ,nu de mama lor , ,anuleaza de la sine putere maxi taxi ,linii de transport ....ca sa stam acasica , sa ne facem cei 30 de ani in galati
  1
  1
  Raportează
 • postat de pro
  Duminică, 14 August 2022 13:31
  5.13.149.***
  Nene Gheorghe, iesi la pensie la 63 de ani nu la 65, daca ai stagiul complet de cotizare.
  La actele de pensionare aduci matale o adeverinta de la Evidenta Populatiei (Primarie) ca ai locuit minim 30 de ani in Galati si gata.
  1
  2
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Sâmbătă, 13 August 2022 06:02
  154.5.231.***
  Greu de inteles:
  "o pensie
  - anticipată
  - parţială
  - fără penalitate"
  3 conditionari cumulate, nu-o asa?
  Cred ca de asta sint doar 90 - e lege dar e foarte limitativa, ca dor nu toti am lucrat in conditii de "grupa de munca" si am trait vreo juma de secol in Galati...

  Poate fi detaliata?
  Anticipat - ne-anticipat (la termen)
  Partial si ne-partial )complet)
  Penalizare si fara penalizare.

  Exemplificare, sa inteleg si eu, .... va rog!
  3
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.