Avarii misterioase – Gazoductele Nord Stream scapă gaze în Marea Baltică

Avarii misterioase – Gazoductele Nord Stream scapă gaze în Marea Baltică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Kremlinul susține că nu exclude posibilitatea unui „sabotaj” la Nord Stream 1 și 2, după ce cele două gazoducte au suferit avarii „fără precedent” și au început să „scape” gaze în Marea Baltică, relatează Reuters.

Nord Stream AG, operatorul rețelei, declarase anterior, marți, că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi. „Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă ar fi putut fi vorba de un „sabotaj” la gazoduct care să fi provocat avariile. Peskov a mai adăugat că Kremlinul este „foarte îngrijorat” de situație și că este nevoie de o investigație promptă pentru că „este o problemă care afectează securitatea energetică pentru întregul continent”.

„Sunt vești foarte îngrijorătoare. Într-adevăr vorbim de avarii de origine necunoscută la gazoduct în zona economică a Danemarcei. Este o problemă care afectează securitatea energetică pe tot continentul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Putin. Nord Stream AG a precizat și că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua Nord Stream 1 care are o capacitate de furnizare de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru fiecare linie de transport este principalul gazoduct prin care Rusia livrează gaz în Europa. În ultima perioadă, Rusia s-a folosit constant de gazoductele sale pentru a pune presiune și a șantaja Europa după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.

Autoritatea maritimă suedeză a anunțat, marți, că a emis o avertizare cu privire la două noi scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze. Anunțul a venit la o zi după ce autoritățile daneze au avertizat cu privire la o altă scurgere, de la gazoductul defunct Nord Stream 2. „Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeze și cealaltă în zona daneză.

Citit 830 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2022 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.