Mai dispare un simbol de pe Dunăre. „Egreta” a zburat din curtea Universității „Dunărea de Jos”

Mai dispare un simbol de pe Dunăre. „Egreta” a zburat din curtea Universității „Dunărea de Jos”
„Egreta”, așa cum este acum (sursa: Facebook/Cristian David)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Așa cum ați putut afla din „Viața liberă”, Universitatea „Dunărea de Jos” a scos la licitație, în această săptămână, nava-școală „Egreta”. Construită în anul 1967, „Egreta” nu mai era funcțională și a fost vândută ca fier vechi, sub formă de deșeu nedezmembrat, cu o greutate de 66.000 de kilograme și cu un preț de pornire de 0,65 lei pe kilogram.

Vestea este că „Egreta” s-a vândut. Conform prorectorului Alexandru Nechifor, procedurile nu sunt încă finalizate și contractul urmează să fie semnat în termen de 15 zile, dată după care pot fi făcute publice mai multe amănunte.

Reprezentanții universității gălățene au afirmat că „Egreta” face loc, astfel, la malul Dunării, navei „Rexdan”, cea mai mare și mai modernă navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene, „capul de afiș” al unui proiect în valoare de 92 de milioane de lei al „Dunării de Jos”.

„Egreta” și fosta „Lebăda” (sursa: adevărul.ro)

„Egreta” a fost construită, în 1967, la Șantierul Naval Giurgiu pentru Navrom Galați și a făcut parte dintr-o serie de patru mici astfel de nave de pasageri, destinația inițială fiind cea pentru agrement în Delta Dunării. La jumătatea anilor ’90, a fost transferată, împreună cu „Lebăda” (botezată apoi „Colegiu”), în patrimoniul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, fiind utilizate ca nave-școală pentru studenții de la Inginerie Navală și Piscicultură. Au mai putut fi văzute și la unele ediții ale Zilei Marinei.

„Egreta” are lungimea de 23,4 metri, lățimea de 4,40 metri și un pescaj maxim de 1,05 metri. Într-o vreme, putea lua la bord și 70 de pasageri, dar acum capacitatea maximă este de 40 de pasageri.

Odată încheiate procedurile de vânzare, noul proprietar al „Egretei” poate face cu nava orice dorește, ne-au mai spus reprezentanții Universității „Dunărea de Jos”.

Foto 1: „Egreta”, așa cum este acum (sursa: Facebook/Cristian David)

Foto 2: „Egreta” și fosta „Lebăda” (sursa: adevărul.ro)

 

Citit 2333 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2022 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.