Randament „decent” al rețelei de termoficare din Galați, spune directorul Calorgal, Igor Bejan

Randament „decent” al rețelei de termoficare din Galați, spune directorul Calorgal, Igor Bejan
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Consilierii locali ai municipiului Galați vor fi chemați să aprobe, în viitoarea ședință de CL, bilanțul termoenergetic pe anul 2021-2022 al operatorului local de termoficare Calorgal. Acest document este întocmit anual de către un auditor extern autorizat ANRE și este utilizat în obținerea tarifului, dar și în determinarea pierderilor tehnologice.

„Bilanțul termoenergetic este un instrument de lucru al oricărui program de acțiune având ca obiectiv economisirea energiei. Pentru noi, bilanțul termoenergetic este practic oglinda activităților din primăvară-vară ce determină măsurile necesare pentru a spori productivitatea, pentru a economisi combustibilii utilizați și pentru a oferi o calitate superioară a serviciului public de termoficare. Rezultatele bilanțului reprezintă pierderile tehnologice și randamentele, ce reies din producția agentului termic, indicând pierderile din centrale termice și rețelele principale și secundare”, spune directorul general al Calorgal, Igor Bejan.

Conform avizului emis de ANRE și pe baza căruia este aprobat bilanțul termoenergetic al Calorgal, numărul mare de deconectări de la sistemul centralizat de termoficare, începând cu anul 2018, a condus la o supradimensionare a sistemului de distribuție, în raport cu cantitatea de agent termic vehiculat, iar pierderile de energie termică reale sunt duble față de pierderile tehnologice. Astfel, pierderile reale în rețeaua de distribuție sunt de 16,60%, față de 8,38% - pierderile tehnologice, iar pierderile reale în centralele Calorgal sunt de 12,48%, față de 9,41% - pierderile tehnologice.

Recomandările ANRE pentru rețeaua Calorgal

ANRE recomandă redimensionarea și înlocuirea rețelelor de distribuție a energiei termice cu conducte din oțel preizolate, precum și echilibrarea hidraulică a sistemului de distribuție a energiei termice pentru încălzire la nivel de branșament, respectiv, utilizator. „Necesitatea redimensionării rețelelor rezultă din faptul că centralele termice din municipiul Galați deservesc un număr substanțial mai mic de consumatori față de câți erau inițial, la proiectarea SACET”, se arată în avizul ANRE.

Starea rețelei de distribuție din Galați

La nivelul anului 2021-2022, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Galați deservește circa 6.000 de apartamente, 17 instituții publice și 20 de agenți economici, prin 28 de centrale termice cu gaz, din care 20 sunt centrale termice de cvartal, celelalte opt fiind centrale de bloc sau de scară. Capacitatea termică instalată în aceste centrale este de 19,274 MWt. În perioada mai 2021 – aprilie 2022, cantitatea de energie termică facturată de Calorgal a fost de 12.976,72 Gcal/an, din care circa 86% către populație și 14% către instituții.

Lungimea totală a rețelei de distribuție Calorgal este de 14.551 metri, din care 13.209 m – subteran și 1.342 m – suprateran. La nivelul perioadei 2021-2022, starea izolației rețelei este în proporție de 70% foarte bună, 25% bună și 5% deteriorată. În funcție de tip, izolația rețelei este clasică (65%) și preizolată (35%).

Pierderile tehnologice, „în continuă scădere”

În perioada menționată, pierderile totale reale de energie termică din rețelele secundare au fost de 16,60%, din care 15,74% au fost pierderi prin transfer termic în mediul ambiant.

„După cum bine știți, pierderile tehnologice au fost mari. Asta a condus la sistarea vechiului sistem de termoficare și la producția în regie proprie a agentului termic, mai aproape de blocuri, pentru a oferi un serviciu competitiv. Odată cu începerea producției în regie proprie din anul 2018, pierderile tehnologice sunt în continuă scădere, astăzi fiind de 16% în rețele, comparativ cu sistemele tradiționale, cum ar fi exemplul Bucureștiului – unde pierderile sunt de 37%, așa cum declară primarul Capitalei. Acest procent de 16%, desigur, merită îmbunătățit, dar reprezintă un randament descris de către specialiști ca fiind decent”, afirmă directorul general al Calorgal, Igor Bejan.

„Randament de sută la sută nu există. Ca să vă faceți o idee, randamentul unei centrale de apartament, dacă este cu condensare, este undeva la 80%. Dacă nu este cu condensare, randamentul poate fi de 60-70%”, a mai spus directorul general al Calorgal.

Citit 4203 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:12

5 comentarii

 • postat de Tzava-racord
  Luni, 05 Decembrie 2022 13:56
  146.70.97.***
  Sta decent la poze, totul e decent pentru el…voi nu vedeti ce fata de țeava are el? Chiar credeți ca se va schimba ceva cu acest presupus director? Comenzile vin de sus el este simplu executant.
  1
  106
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 05 Decembrie 2022 11:10
  78.96.86.***
  Dumnezeule!....copilasul asta chiar stie ce este acela bilant termoenergetic,sau randamentul unei instalatii termice sau termoenergetice?! Si sa stii mai copile ca EXISTA si randament de peste 90%.Mi-i mila de tine cand tu compari ditamai reteaua de termoficare cu trei tevi si doua calorifere dintr-un apartament unde majoritatea centralelor sunt de 24kw....deci,sunt prea mari sau sunt mici?!.....centralele,zic. Iote tema pentru acasa....eficienta energetica.Deschide manualul si,te rog, citeste. Deci,cartea, nu google......
  1
  39
  Raportează
 • postat de Mishu
  Luni, 05 Decembrie 2022 10:41
  89.136.4.***
  Ar trebui numiti politic directori la fostul MEHID, fostul ICSL, și alte foste intreprinderi,demolate din Galați, chiar dacă nu mai sunt de zeci de ani !!!
  15
  8
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 05 Decembrie 2022 09:32
  82.76.159.***
  Doamne, te minunezi cand vezi acest personaj doar in functii de conducere. De aceea Ro este intr-un mare declin. Ma intreb in ce este mare specialist omul asta, s-a remarcat cu ceva pana acum, ca nu am auzit. Daca politicul va fi in continuare "baza" functionarii tuturor companiilor si institutiilor de stat, sa nu ne mai miram "ca vom plati si taxa pe soare".
  3
  27
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Luni, 05 Decembrie 2022 08:19
  5.13.207.***
  Chiar ne credeti redusi mintal sa credem ca inteleg ceva cand anuntati ca "Consilierii locali ai municipiului Galați vor fi chemați să aprobe, în viitoarea ședință de CL, bilanțul termoenergetic pe anul 2021-2022 al operatorului local de termoficare Calorgal" ? Poate doar d-na Ciuca Rodica care inca lucreaza in sistem (chiar daca este pensionara). Daca nu mai ardeti DELOC gazul degeaba si renuntati definitiv la aceasta activitate (pe care inca mai visati sa o numiti termoficare) pierderile vor fi ZERO iar randamentul 100%.
  3
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.