Boicot: nu se mai ascultă Mozart la tăierea porcului!

Boicot: nu se mai ascultă Mozart la tăierea porcului!
Nici cei doi din imagine nu înțeleg cel mai recent vot al Austriei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălățenii din mediul rural au luat-o înaintea celor de la oraș, care au în cap doar mall și Netflix. Muzica marelui compozitor născut la Salzburg a devenit nefrecventabilă la sacrificarea porcului de sărbători. Ai noștri din județ se întorc la Paleru și Enceanu!

Ce mai boicotăm?

Ne tot întrebăm de ceva vreme ce poate face Austria pentru noi, însă ne scărpinăm în moalele capului când și noi trebuie să ajutăm această țară, pe care până mai ieri o consideram prietenă. Prietena ramului, vorba poetului, ne-a respins oportunitatea de a adera la Spațiul Schengen, iar românimea, pe bună dreptate, s-a aprins. Se vorbește despre un boicot generalizat, de acțiuni diverse care să-i facă pe austrieci să pălească de rușine. Benzinării, bănci și alte companii cu acționariat de la Viena și din Salzburg resimt - spun specialiștii - ocolul cu care au început urmașii dacilor să-i trateze. Iar președintele Iohannis a ieșit în agora ca să ne potolească. E prea târziu, mai ales dacă ne gândim la județul nostru.

Lecție de cultură muzicală

Gălățenii din mediul rural s-au aprins destul de repede după refuzul austriecilor. "Este inadmisibil ce ne-au făcut, e ușor arbitrar acest comportament din partea lor. Nu doriți un păhăruț de rachiu?", ne-a poftit nea Ion din Cavadinești, cu ocazia sacrificării porcului de Crăciun. În difuzoare, muzică populară. "S-a terminat cu Mozart, gata, tataie! Până anul trecut, nu se putea să-l pârlim pe Ghiță, cum îi zicem noi porcului de sărbători, fără Eine kleine Nachtmusik, adică Mica Serenadă, că poate nu aveți cultură muzicală, dar de acum am trecut înapoi pe Nicu Paleru", a venit cu detalii săteanul de Covurlui, atins în orgoliu de votul de la Consiliul JAI.

"Auf Wiedersehen, bădie!"

În altă zonă a județului, la Piscu, drama este similară. "CD-urile cu Mozart nu se mai ascultă la noi, s-a terminat! Chiar voiam să pun oleacă de Ignat, că vine băiatul acasă din Spania. Adios, Auf Wiedersehen, bădie! I-am dat CD-urile unui nepot care e șofer pe TIR să le agațe în față, sub oglindă", susține tanti Vasilica, iar la boxa scoasă în curte se auzea Constantin Enceanu. "Trecem pe oltenească, asta este, chiar dacă ne dădeam în vânt după Mozart. Ce cârnați ieșeau! Apropo, maică, știți că nici Salieri, rivalul lui Amadeus, nu a fost un muzician de duzină?", s-a implicat și mai tare gălățeanca bine trecută de 60 de ani. Iată, Austrie, unde ne-ai adus!

Viena, vedi, vici

Investițiile străine, refuzate categoric la Galaţi

* Fără să întrebe, unii gălățeni, considerând că orașul Brăila a fost primit în Schengen (investițiile străine de acolo sunt un simptom esențial), spun că în drum spre mare sau spre București evită zona de după dig: "Da, și când plec la Constanța, o iau pe la Focșani. Când ajung, ajung, nu negociez cu nimeni."

* Socotelile se fac din timp. Și cu cap. De aceea, se speculează că autoritățile gălățene au refuzat în ultimii ani orice negociere cu oamenii de afaceri din străinătate. "Au existat diverse intenții de a se ridica la Galați mai multe fabrici și uzine, dar ai noștri din administrația locală au zis pas. Se gândeau de pe atunci să nu cumva să fie vreun businessman din Austria. Era urât acum să-i boicotezi afacerea. Nu e mai bine așa?", ne-a șoptit o păsărea din cadrul municipalității.

* Câțiva social-democrați angajați ai Consiliului Județului fac notă discordantă, dacă luăm în calcul cel mai recent apel la calm al șefului statului. Aceștia au întocmit o listă cu localități care ar putea avea nume germanic și care, eventual, sunt de extracție austriacă. Nu știm ce li se va întâmpla acelor comunități, dar se pare că toate au ca primar persoane din afara partidului lui Ciolacu.

Schen, gen

La ordinea zilei de Submarin Cosorescu

oraşu-i plin cu flegme şi cu muci,/ cu şarlatani, gunoaie şi lichele -

abia mai poţi sufla de-aşa golani,/ de marţafoi şi doctori în manele!

n-ai ce să înţelegi, n-ai ce să faci/ - parada nesimţirii te-nconjoară,

chiar şi plăteşti aist puseu tembel/ în astă lume surdomută-chioară!

vacarm de corcituri și corcitori/ greu de adus în gesturi şi cuvinte,

flecari politici, iude, mincinoşi/ - un fără rost de fără cap pendinte!

coconi parşivi, cocoane de asalt/ - cu tot tacâmul cinic din dotare -

vibrează alandala-n timp real/ - alunecoşi cu moţ la drumul mare!

aşa, ce să-nţelegi şi ce să faci?/ - strigi "jos democraţia" puturoasă,

strigi "jos panglicăria"... şi te muţi/ în cea mai mică şi decentă casă!

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Fuego, angajat la Centrul Cultural?

Nu-i așa că ne-a păcălit? Artistul Paul Surugiu, cunoscut mai ales sub numele de scenă Fuego, a concertat zilele trecute la Galați, la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard". Lumea s-a bulucit la spectacol, dar arhicunoscutul rapsod s-a aflat în orașul nostru cu un alt scop.

Se zvonește că urmărește de ceva vreme un post la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". "Se știe bine și cu Pucheanu, și cu Fotea, nu-i mai merge foarte grozav cu spectacolele și ar vrea un post călduț în mediul bugetar", sunt de părere câțiva răutăcioși pe care i-am întâlnit la festivalul de rock.

Epicentrul Cultural

*Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa Liberă".

 

Citit 1545 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 08:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.