Soluții cu impact în economie și în comunitatea locală. Tehnopol Galați dezvoltă și proiecte pe tehnologia 5G

Soluții cu impact în economie și în comunitatea locală. Tehnopol Galați dezvoltă și proiecte pe tehnologia 5G
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tehnologia 5G ar putea fi folosită în curând la Galați, grație unor proiecte implementate și dezvoltate de Asociația Tehnopol Galați. Există posibilitatea reală ca, pe baza tehnologiei 5G, capacitatea de transport multimodal de marfă să fie maximizată, iar costurile medii să fie reduse prin dezvoltarea de soluții noi, ne-a asigurat directorul Asociației Tehnopol Galați, Ionuț Mocanu.

„Am ales să vă prezint trei dintre proiectele Tehnopolului, datorită importanței lor și, sperăm noi, impactului asupra municipiului și județului Galați. Sunt trei proiecte realizate direct cu Comisia Europeană, pe axa de cercetare Orizont 2020, un lucru care cred eu că este deosebit de important pentru Tehnopol și un pas în față în ceea ce privește atragerea de fonduri europene”, ne-a spus Ionuț Mocanu.

VITAL 5G

Primul proiect selectat spre finanțare și în curs de  implementare, este „Vertical Innovations in Transport and Logistics over 5G experimentation facilities” - VITAL 5G. Este derulat pe o perioadă de 36 de luni, alături de alți 16 parteneri din șase țări: România, Belgia, Spania, Italia, Grecia și Cipru. „Proiectul are ca scop principal folosirea tehnologiei noi, 5G, în transportul și logistica portuară, precum și conectivitatea între actorii implicați în transportul de marfă, pentru reducerea cheltuielilor în acest transport care oricum, deocamdată, este cel mai ieftin transport – cel fluvial și maritim”, a continuat directorul Tehnopol.

FOR-FREIGHT

Al doilea proiect derulat de asociația gălățeană este FOR-FREIGHT (Flexible, multi-mOdal and Robust FREIGHT Transport), cu o durată de implementare de 40 de luni, până în decembrie 2025. Este o continuare a proiectului VITAL 5G și urmărește, să maximizeze transportul multimodal de marfă, reducerea de costuri, scurtarea timpului de transport al unui container. Conform d-lui Ionuț Mocanu, „FOR-FREIGHT e un proiect foarte interesant și care poate avea un impact major, în contextul în care sperăm ca România va deveni un nod mai important de transport fluvial, maritim, rutier și pe cale ferată”.

FLEXI-cross

Rezultat al unui parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, proiectul FLEXI-cross „este cu atât mai interesant cu cât privim contextul în care ne aflăm la ora actuală: la mică distanță de granița noastră se poartă un război, avem granițe cu Ucraina și Republica Moldova destul de sensibile. Prin acest proiect vom căuta să găsim mijloace logistice pentru flexibilizarea trecerii frontierei de către pasageri, precum și metode noi tehnologice, dar și pentru reducerea birocrației pentru fluidizarea trecerii frontierei. Proiectarea și arhitectura soluțiilor implementate se vor baza pe analiza cerințelor tehnice și de servicii ale autorităților de frontieră ale UE (de exemplu, Frontex) și vor oferi o integrare perfectă cu sistemele și dispozitivele existente utilizate în prezent de acestea”.

Eliminarea insulelor de căldură din Galați

Un proiect foarte important depus spre finanțare de un consorțiu alcătuit din 21 parteneri din 12 țări, este „ Urban Heat Islands Resilience, preparedness and mitigation strategy – BE READY care urmărește atenuarea și eliminarea insulelor de căldură care se formează în marile orașe. România este reprezentată în acest proiect de Asociația Tehnopol Galați și Primăria Municipiului Galați.

„Am reușit ca Galațiul să fie unul din scenariile-pilot ale acestui proiect care se adresează zonelor unde se formează vara, din cauza betoanelor, a infrastructurii orașului, așa-numitele oaze de căldură. Proiectul se orientează către găsirea unor măsuri pentru eliminarea acestora și dispersarea căldurii prin anumite procedee. Se va face o mapare la nivelul orașului Galați pentru identificarea zonelor unde se formează oazele de căldură, apoi se va trece la măsuri pentru înlăturarea lor. Din cauză că orașele noastre tind să devină din ce în ce mai fierbinți, cred că acest proiect va avea un impact direct asupra cetățeanului din Galați. Proiectul a fost depus, se află în evaluare, sperăm ca în aprilie să avem un răspuns pozitiv și să-l putem implementa”, încheie a Ionuț Mocanu.

Asociația Tehnopol Galați este o organizație de interes comunitar, creată în anul 2005, care are ca membri fondatori Consiliul Local Galați, Consiliul Județean Galați, Universitatea „Dunărea de Jos”, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați și Asociația Producătorilor de Soft Galați. Obiectivul asociației este acela de a sprijini investițiile și afacerile în regiunea de sud-est a României și, în special, în Galați, contribuind la dezvoltarea economică a zonei.

„În încheiere doresc să mulțumesc membrilor fondatori: Primăria Municipiului Galați, Consiliul Judeţean Galaţi, Universitate „Dunărea de Jos” din Galați și Camera De Comerţ, Industrie și Agricultură Galaţi pentru sprijinul continuu în toate inițiativele și proiectele noastre.”

(P)

Citit 2638 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2023 13:46