Ziua internațională dedicată conștientizării autismului marcată de Organizația Femeilor Liberale a municipiului Galați din Partidul Național Liberal

Ziua internațională dedicată conștientizării autismului  marcată de Organizația Femeilor Liberale a municipiului Galați din Partidul Național Liberal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
 
 
În 2 aprilie, la inițiativa doamnei Valentina Toniță, președinte al Organizației Femeilor Liberale a municipiului Galați, o fost organizată la  Teatrul Dramatic „Fani Tardini" din Galați, o amplă manifestare dedicată Zilei internaționale a Conștientizării Autismului.
Evenimentul a abortdat un subiect critic: identificarea strategiilor și măsurilor coordonate ale diferitelor forme de sprijin pentru persoanele cu TSA, pentru a se egaliza oportunitățile și șansele de angajare și incluziune socială ale acestora. 
Cele peste 300 de persoane prezente în sală, specialiști, cadre didactice, formatori și psihopedagogi, au audiat intervențiile invitaților speciali, dezbătând în secvențe interactive particularitățile traseului educațional al elevului cu TSA, dar și aspecte focusate asupra procesului dificil al tranziției de la școală la viața de adult, cu un accent deosebit pus pe identificarea unor politici adecvate de recrutare, angajare, menținere și promovare incluzivă.
Intervențiile în plen au fost susținute de invitații speciali ai evenimentului: SANDA GLIGU - Psiholog Clinician și Educațional, președinte al Asociației Române de Terapii în Autism și ADHD, MIRUNA MELANIA ANGHELUȚĂ – Psihopedagog la Centrul de zi pentru copiii cu autism din Galați, GRIGORE IONAȘCU - Psiholog școlar, director al Şcolii Gimnaziale Speciale
"Emil Gârleanu" – Galați și profesorul ONUȚ VALERIU ATANASIU - Deputat PNL în Parlamentul României.
O secțiune specială a fost dedicată workshop-ului la care au participat reprezentanți ai actorilor din mediul socio-economic local: GRANDE GLORIA PRODUCTION, GRANDE DOLCERIA Galați (reprezentate de GEORGIANA MOCANU), DUNĂREA S.A Galați (CRISTINA RAMONA PITIC), ARTFAMILIAL Galați (MIHAELA IACOBESCU), PIZZA CU GUST.
Principalul mesaj transmis comunității locale este că persoanele cu autism doresc, similar oricărei alte persoane, să aibă un loc de muncă ceoferă siguranță și recunoaștere, un loc unde abilitățile și potențialul le sunt folosite la adevărata lor valoare. Cu o abordare adecvată a situației, persoanele cu autism devin angajați valoroși, foarte apreciați de către angajatori. 
Companiile cu o cultură a diversității în angajare, cele care angajează persoane cu autism, pot obține diverse facilități și avantaje, menite să încurajeze aceste practici. Un avantaj, însă, ce nu se poate cuantifica, se manifestă la nivelul dezvoltării personale a tuturor angajaților. Comunitatea liberală va face tot ce este posibil, pentru ca mediul socio-economic gălățean să devină un climat favirabil neurodiversității.
Evenimentul din 2 aprilie marchează lansarea unui proiect îndrăzneț, dedicat copiilor speciali ai sufletului nostru, proiect ce abia a început să-și depene povestea... E o poveste ce va merge mai departe, împletind și modelând destinele copiilor și adolescenților cu TSA, pentru a le deschide calea către viața și șansele pe care orice tânăr le merită.
(P)

Galerie de imagini

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 03 Aprilie 2023 13:01