Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați va primi o înaltă distincție a statului francez

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați va primi o înaltă distincție a statului francez
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Luni, 3 aprilie 2023, începând cu orele 15,00, în Sala Senatului a Universității „Dunărea de Jos” din Galați va avea loc un eveniment de importantă semnificație pentru comunitatea academică din orașul nostru.

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, va fi distins cu ”Ordre des Palmes Académiques” al Republicii Franceze, în grad de Ofițer.

Distincția, care va fi înmânată de Excelența Sa doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România, vine ca o recunoaștere a efortului depus pentru consolidarea cooperării universitare, științifice și culturale între Franţa şi România. 

Ordre_des_Palmes_académiques.jpg

”Ordre des Palmes Académiques” este cea mai veche distincție civilă acordată de statul francez, instituită cu acest nume de Napoleon I în 1808 inițial doar pentru profesori, extinsă apoi în 1866 și la persoane din afara profesiei pedagogice, dar care au adus servicii importante educației. Prin decret prezidențial, la 4 octombrie 1955 a fost instituit Ordinul în forma sa actuală. În 1964, Ordinul a fost substituit distincțiilor oferite până atunci de diferite ministere.  ”Ordre des Palmes Académiques” a rămas, de atunci, al treilea cel mai important ordin din Franța, după „Legion d'Honneur” și „l'Ordre National du Mérite”. 

Recunoașterea meritelor universitarilor de la „Dunărea de Jos” de către Franța nu este de dată recentă. Regretatul prof. univ. dr. ing. Emil Ceangă, întemeietorul Școlii de Automatică din Universitate, a primit „Ordre des Palmes académiques”, în grad de cavaler, în 2004.

Citit 1665 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.