Fiecare dintre noi se pregătește cum știe mai bine pentru Duminica Floriilor, dar e de reținut faptul că, la această masă de sărbătoare, cei mai mulți români mănâncă pește.
Drept urmare, comercianţii din piețele gălăţene profită, şi în apropierea acestei mari sărbători a creştinătăţii peştele este scos la vânzare la un preț mult mai mare ca de obicei.
Am făcut o trecere în revistă a prețurilor pentru scrumbie, peştele preferat de majoritatea gălăţenilor, ca să știți la ce trebuie să vă așteptați când mergeți la cumpărături. Prețurile nu sunt mai mici de 50 de lei pe kilogram și diferă de la o piață la alta. În Micro 17, de exemplu, scrumbia se găsește cu 58 de lei, iar în Piața Centrală costă 60 lei kilogramul. Ceva mai ieftin costă scrumbia în Brăila, unde prețul este 55 de lei.
Rețeta clasică pe care o puteți încerca în cazul în care cumpărați scrumbie pentru sărbătoarea din 9 aprilie este scrumbia gătită la grătar. Pentru a o prepara, curățați peștele, îl spălați, apoi îl condimentați și îl înveliți în folie. Dacă nu doriți să îl puneți în folie, ci direct pe grătar, ungeți grătarul cu puțină grăsime, astfel încât peștele să nu se lipească. Întoarceți peştele pe ambele părți, până când este gata. Separat, fierbeți cartofii cu puține condimente și, apoi, amestecați-i cu puțin unt. Dacă doriți, presărați mărar sau pătrunjel tocat. Scrumbia se serveşte pe un platou pe care așezăm câteva frunze de salată verde.