Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Credincioșii ortodocși celebrează duminica aceasta Învierea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin. În jurul Paștelui s-au născut numeroase obiceiuri și tradiții, unele dintre ele fiind transmise din generație în generație, timp de sute de ani.

Această sărbătoare simbolizează bucurie, lumină, speranță și renaștere, iar credincioșii întâmpină Învierea cu pace și împlinire sufletească. Este un prilej de a aduce membrii familiei împreună și de a petrece timp de calitate cu aceștia.

În tradiția populară, ouăle roșii sunt considerate purtătoare de noroc. De aceea, în dimineața zilei de Paște, oamenii obișnuiesc să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care sunt puse ouă roșii și monede de argint, pentru a rămâne rumeni în obraji tot timpul anului, la fel ca oul de Paște.

Masa de sărbătoare trebuie să înceapă cu consumul unui ou, deoarece există credința că omul va fi sănătos tot anul. De asemenea, tradiția spune că cei care ciocnesc un ou în ziua de Paște se vor reîntâlni și în viața de apoi. În plus, dacă cineva descoperă două gălbenușuri într-un ou, se spune că acea persoană se va căsători curând. De asemenea, este bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună.

Tot la masa de Paște consumăm carne de miel, pregătită sub formă de friptură, drob sau ciorbă. Mielul Îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii.

Noaptea de Înviere are, de asemenea, o semnificație deosebită. Familia merge împreună la biserică pentru a primi "lumina" în case și în suflet. Cine nu merge se zice că se îmbolnăvește și petrece tot anul până la Paștele viitor în neajunsuri și boli. În plus, cine doarme în noaptea de Înviere va fi leneș tot anul. Conform credințelor populare, este important ca pe drumul parcurs până la întoarcerea acasă, lumânarea să rămână aprinsă, pentru că acest lucru va aduce binele în casă. Tot tradiția este cea care spune că lumânarea din noaptea de Înviere trebuie păstrată în casă și reaprinsă în caz de boală sau necaz.

Cine moare în ziua de Paște este norocos, deoarece în această zi cerul este deschis și omul merge în Rai. Un alt obicei care nu are neapărat o conotație religioasă este acela de a purta o haină nouă. O altă tradiție arată că dacă, în prima zi de Paște, prima persoană care intră în casă este bărbat, acolo va exista noroc tot anul.

 

Citit 970 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 15:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.