Cei mai mulți șomeri gălățeni au peste 50 de ani

Cei mai mulți șomeri gălățeni au peste 50 de ani
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La sfârșitul lunii martie, numărul șomerilor gălățeni înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați a fost de 9.868 de persoane. S-au împlinit astfel fix doi ani de când numărul total al șomerilor din județul Galați n-a mai coborât sub 10.000, un adevărat prag psihologic. Implicit, și rata șomajului s-a redus, ajungând la 5,95%, în scădere cu 0,25 puncte procentuale față de sfârșitul lunii precedente.

Conform bilanțului lunar dat publicității de AJOFM, aproape jumătate dintre șomerii gălățeni - 4.107, mai exact - au peste 50 de ani. Altă categorie de vârstă „lovită” semnificativ de șomaj este cea cuprinsă între 40 și 49 de ani. Cei mai puțini șomeri au între 25 și 29 de ani (849 de persoane), între 30 și 39 de ani (1.172 de persoane) și sub 25 de ani (1.341 de persoane).

Persoanele cu opt clase dețin cea mai mare pondere în totalul șomerilor înregistrați (39,24%), urmați de cele cu patru clase (20,91%). De asemenea, gălățenii cu nivel de instruire inferior (învățământ primar și fără studii, învățământ gimnazial, învățământ profesional/arte și meserii) reprezintă 83,72% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii medii (liceale și postliceale) reprezintă 13,67%, iar cei cu studii superioare - 2,61%.

Chiar și după coborârea pragului psihologic de 10.000 de persoane declarate oficial fără loc de muncă, Galațiul se află în continuare pe locul 4 în clasamentul județelor cu cei mai mulți șomeri, după Dolj, Suceava și municipiul București.

Suntem, în schimb, puțin mai jos, pe locul 6, în topul celor mai mari rate ale șomajului, după Vaslui, Teleorman (ambele cu peste 8%), Dolj, Mehedinți (peste 7%) și Olt (peste 6%).

Potrivit reprezentanților AJOFM, 3.079 dintre șomerii gălățeni nu mai au practic nicio șansă să-și găsească un loc de muncă, fiind „profilați” în categoria persoanelor foarte greu ocupabile. 402 persoane sunt ușor ocupabile, iar 2016 - mediu ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se face pe baza unor anumite criterii: localitatea de reședință (care poate fi municipiu, oraș, sat reședință de comună etc.), nivelul studiilor, vârsta, apartenența la un grup vulnerabil sau cu nevoi speciale (de exemplu, șomer de lungă durată, persoană cu dizabilități, persoană de etnie romă, persoană liberată din detenție, persoană supusă riscului de a fi traficată, tânăr cu risc de marginalizare socială sau refugiat etc.), criterii ocupaționale (natura sezonieră a activității prestate, experiență profesională, calificarea, ocupația).

În acest context, reamintim că, pe 12 mai, AJOFM va organiza o nouă Bursă generală a locurilor de muncă, simultan în municipiile Galați și Tecuci.

Citit 854 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.