Transurb prezintă scuze pentru comportamentul vatmaniţei care n-a ajutat un pasager în scaun rulant

Transurb prezintă scuze pentru comportamentul vatmaniţei care n-a ajutat un pasager în scaun rulant
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Compania publică de transport Transurb SA ne-a transmis primele constatări cu privire la situaţia revoltătoare semnalată în articolul "Fără rampă, un pasager în scaun rulant s-a răsturnat la coborârea din tramvai", publicat la începutul săptămânii în ziarul "Viaţa liberă"

În urma verificărilor efectuate, operatorul a constatat că atât rampa de acces a persoanelor cu dizabilităţi, cât şi sistemul de semnalizare "coborâre persoane cu dizabilități" din dotarea tramvaiului GL 1867 erau funcţionale. Transurb prezintă scuze pentru comportamentul necorespunzător al vatmaniţei şi continuă cercetarea disciplinară.

"Fără rampă, un pasager în scaun rulant s-a răsturnat la coborârea din tramvai" era titlul articolului publicat la începutul săptămânii în cotidianul "Viaţa liberă", în care relatam o situaţie pe cât de şocantă, pe atât de revoltătoare, sesizată de o gălăţeancă. Aceasta a fost martoră la o scenă îngrozitoare, petrecută pe 27 mai 2023, pe traseul 7, în staţia Poşta Veche: un călător cu dizabilităţi a coborât din tramvai fără rampă şi s-a prăvălit pe carosabil, în vreme ce scaunul cu rotile i s-a răsturnat. Omul a fost pus în pericol de moarte, pentru că vatmaniţa a refuzat să deschidă rampa specială pentru a facilita coborârea în siguranţă a călătorului cu handicap.

Tir de întrebări şi amărăciune

Călătoarea care a sesizat situaţia petrecută pe traseul 7 ne-a dezvăluit că a fost contactată telefonic de reprezentanţii Transurb. După cum ne-a povestit, a fost supusă unui tir de întrebări care încercau să pună la îndoială realitatea la care fusese martoră şi pe care o reclamase: "Aţi văzut dumneavoastră că a fost anunțată vatmanului prezența unui om în scaun cu rotile?", "Ați văzut că s-a acționat butonul pentru coborâre rampă?", "Avem informații că omul a coborât în picioare din tramvai, deci nu avea dizabilități".

Discuţia i-a lăsat un gust amar: "Ceea ce pot afirma clar este că am văzut omul ăla căzut în stație, pe jos, târându-se în coate și agățându-se de roțile căruțului, care era răsturnat pe o parte și pliat de la impact. Omul părea foarte afectat, vocifera ceva cu deznădejde și amar, în timp ce ușile tramvaiului se închideau. Au fost oameni care au schițat o tentativă de a coborî spre a-l ajuta pe călătorul în cauză, dar tramvaiul a plecat repede de pe loc. În opinia mea, vatmanița nu trebuia să pună tramvaiul în mișcare până nu se asigura că acel călător nu se află în pericol lângă roțile tramvaiului. Trebuia să coboare ea în primul rând și să permită oamenilor să îl ridice și să îl pună în căruț pe omul cu dizabilități care părea să sufere și de un oarecare handicap mintal.

Vă spun sincer, am vrut eu să cobor să îl ajut când l-am văzut zvârcolindu-se neputincios... dar eu eram prea departe de vreo ușă și tramvaiul deja plecase din stație și cobora vertiginos la vale, spre Baia Comunală. Am rămas și eu cu un sentiment de neputință.

Nu pot decât să sper că, poate, vreun șofer din cârdul de mașini format în stație a coborât și l-a ajutat pe om, dând dovadă de mai multă umanitate decât vatmanița aceasta, care, prin graba ei, ne-a pus și pe noi în imposibilitatea de a oferi un ajutor", ne-a mărturisit călătoarea.

Vatmaniţa, reinstruită de urgenţă

"În urma verificărilor efectuate, s-a identificat angajata în cauză, care a dat notă explicativă cu privire la cele sesizate. În primă etapă, aceasta fost reinstruită de urgență cu privire la responsabilităţile și atribuțiile ce îi revin conform fișei postului ocupat și, totodată, la adoptarea unui comportament profesional adecvat, bazat pe respect şi considerație în relația cu publicul călător.

De asemenea, vă transmitem că s-a declanșat cercetarea disciplinară a salariatei și, dacă se va constata vinovăția acesteia, se vor aplica sancțiunile disciplinare în conformitate cu prevederile Regulamentului Intern şi Codului Muncii, ținându-se cont de împrejurările în care fapta a fost săvârșită, gradul de vinovăție a salariatei consecințele abaterii disciplinare, comportarea generală în serviciu a angajatei și eventualele sancțiuni disciplinare aplicate anterior de către angajator. Precizăm că, în conformitate cu prevederile legale, nu poate fi dispusă o sancțiune asupra angajatului în cauză mai înainte de efectuarea cercetării disciplinare prealabile", ne-a comunicat SC Transurb SA.

Tramvaiul nu avea probleme

"Vă aducem la cunoștință că s-au efectuat, din punct de vedere tehnic, toate verificările privind rampa de acces a persoanelor cu dizabilități și a sistemului de semnalizare «coborâre persoane cu dizabilități» din dotarea tramvaiului GL 1867 și s-a constatat că acestea se aflau în stare de funcționare.

Totodată, vă informăm că vatmanii au obligația ca, înainte de ieșirea în traseu, să execute operațiuni de verificare din punct de vedere al exploatării tramvaiului. În cazul în care se constată eventuale defecțiuni, se impune informarea șefilor ierarhici de către vatmanul/ vatmanii în cauză. Menționăm faptul că, periodic, se efectuează reinstruiri/ instructaje cu personalul de bord cu privire la modul de exploatare a mijloacelor de transport public", a subliniat Transurb.

"În încheiere, dorim să ne cerem scuze pentru acest comportament necorespunzător și să vă asigurăm că vom face toate demersurile necesare pentru evitarea pe viitor a unor situații similare și, în același timp, vă transmitem că depunem toate eforturile pentru asigurarea unui transport public civilizat și de calitate", ne-a mai comunicat operatorul de transport.

Citit 5378 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:21

13 comentarii

  • postat de Berbunkson
    Luni, 05 Iunie 2023 16:17
    84.117.80.***
    Lasă că și la București sunt numai animale, nu șoferi. Au fost numeroase incidente în care șoferii de autobuz, Troleibuz și tramvai au zis că "handicapații n-au ce căuta în mașinile lor pe tura lor".
    0
    0
  • postat de Mir
    Duminică, 04 Iunie 2023 10:26
    5.13.196.***
    ... sau e pe principiul "LAS' CĂ TIMPUL TRECE, ~PROȘTII~ UITĂ ș totul se desumflă"...!??

    DEMISĂ NEomul(VATMANIȚA) și DEMIS și NEomul(așa-zisul DIRECTOR Transurb).

    Că altfel asta-i/din cauza asta-i societatea asta STRÂMBĂ/NEOMENEASCĂ/DE KKT pe care o aveți.

    Așa&cu scandalul sămânțarelor/b@ga
    0
    0
  • postat de Mir
    Duminică, 04 Iunie 2023 10:17
    5.13.196.***
    Ce "reinstruită" vatmanița, băi nene...

    Trebuie DATĂ AFARĂ, pentru că na-i ce căuta într-un domeniu socio-profesional(UMAN) acolo unde ai de-a face/interacționezi cu OAMENII(NU cu saci de cartofi, NU cu baloți de paie)...

    Și trebuie dați afară și cei ce făceau scut în jurul NEomului de vatmani
    0
    0
  • postat de gl
    Duminică, 04 Iunie 2023 07:40
    5.13.223.***
    postat de Traian sunt modernizate statiile mcro 19- Siderurgistilor si nu trebuie rampa la urcare-coborare daca nu stii ,taci
    0
    0
  • postat de Traian
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 12:46
    89.136.4.***
    A căzut la coborâre? Cum a urcat fără rampă? Întreb pentru un prieten... Seamănă mai mult cu o scenă regizată ! Despăgubiri? Ceva?
    0
    0
  • postat de Zz
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 10:40
    213.233.108.***
    Dar ptr.siferii care vb continuu la telefon,intimp ce conduc fără sa le pese de ce se întâmplă cu călătorii, care pintervin doar când este câte unul fără bilet, în mod scandaluri mizer, CE MAI FACE TRANSURB???? ISI MARESC SALARIILE.. DA, TREBUIE CONcediata, refuzam s o plătim.DE ACEEA TOTI VREM FAR
    0
    0
  • postat de Danny
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 09:36
    86.124.201.***
    Persona in cauza beneficiaza de un insotitor platit sau nu? Cat despre carucior ...mai este un nene cu un acordeon si e pe picioarele lui dar se foloseste de acel carut pentru a sensibiliza lumea cerand atentii!
    0
    0
  • postat de Ubba
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 08:39
    5.13.233.***
    Bine ca ai avut timp sa te uiti dupa ce a plecat tramvaiul din statie sa vezi ce facea omul cu diazibilitati , ce le mai infloresti , la V.L ai declarat una aici spui alta si mai si ca sa de-a bine la public, tramvaiul are camere de fimat se pot vedea tot ce sa intamplat
    0
    0
  • postat de Poliția, vezi că ai un accident, vătmănița a fugit.
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 00:18
    109.166.131.***
    De parcă cineva te-a călcat din greșeală pe pantof.....scuze, pardon, nu am vrut. Băi Transurb, vătmănița a părăsit locul accidentului, creat din vina și neglijența doamnei vătmănițe, care se afla în serviciu, plătită din banii gălățenilor pentru a transporta, deplasa cetățeni, oameni. Unde este pol
    0
    0
  • postat de Galatean
    Vineri, 02 Iunie 2023 21:09
    86.124.201.***
    Nu ne intereseasă scuzele. Vrem sa o dați afara. Toti ne plangem ca in strainatate e altfel si nu stiu ce. In strainatate era data afara. Ca pentru asta exista rampa aia. In londra daca autobuzul e mai nou, rampa se coboara electric de catre sofer. Daca autobuzul e mai vechi , iese soferul si pune r
    0
    0
  • postat de Un cititor
    Vineri, 02 Iunie 2023 19:26
    109.97.144.***
    Dupa ce ca esti batut de soarta te mai umileste si o netrebnica care se simtea, probabil, regina pe tronul ei din tramvai! Reinstruita? Dar ce, a uitat ce obligatii are? Intr-o zi o sa uite si regulile de circulatie sau sa modifice macazul.
    0
    0
  • postat de Marcu Octavian
    Vineri, 02 Iunie 2023 19:07
    86.124.200.***
    "Viața liberă" la revedere ?.Dacă adminii de pe social media au preferat să respingă o sugestie și au privit-o ca un exces de liberă exprimare , din păcate mă simt nevoit să vă las în lumea voastră...
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 02 Iunie 2023 18:35
    5.13.169.***
    Corb la porc nu scoate ochii! Fireste! Lipsa de respect total! Cum erau inainte cu maxi-taxi... te puteai urca de oriunde sa-l iei... puteai fi autorul unei crime sau jaf... nu conta.. te lua baiatul din mers! Noroc mare de cei ce-au lucrat in afara si ne-au mai adus in UE cat de cat... unii au ram
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.