Cod roșu într-o explozie cu victime la Fabrica de Acetilenă. Exerciţiu (VIDEO)

Cod roșu într-o explozie cu victime la Fabrica de Acetilenă. Exerciţiu (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Capacitatea de intervenție a structurilor de salvare din Galați a fost exersată joi, 22 iunie, în cadrul unei aplicații care a mobilizat echipaje de pompieri, jandarmi și personal medical de urgență

Punctul "zero" a fost fabrica de acetilenă aflată pe amplasamentul SC Linde Gaz România, unde a avut loc o explozie în urma căreia numeroase persoane aflate pe platformă au fost rănite.

Conform scenariului, accidentul s-a petrecut în hala de îmbuteliere a Fabricii de Acetilenă. În jurul orei 10,00, acolo s-a produs o explozie din cauza unei defecțiuni apărute în procesul tehnologic la instalația de umplere, care a condus la formarea unei atmosfere explozive prin scăpări de acetilenă. Sesizați prin 112, pompierii au activat Codul roșu de intervenție, la fața locului fiind mobilizate echipaje complexe de stingere, descarcerare, intervenție la înălțime și salvare. Au fost mobilizate autospeciale SMURD și de Ambulanță pentru a interveni și acorda primul ajutor persoanelor rănite în explozie.

Explozie cu scopuri definite

Scopul mobilizării a fost, potrivit organizatorilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, cel de a perfecționa modul de lucru și cooperare în acțiunile de intervenție cu grad crescut de complexitate și risc. Pentru că în astfel de situații sunt implicate mai multe structuri, cu abilități și competențe diferite, este, de asemenea, important ca cei care le coordonează în mod direct să comunice între ei și să conlucreze în așa fel încât să fie eliminate riscurile și să fie salvate viețile omenești ori bunurile, cu pagube minime.

"Prin acest exercițiu s-a urmărit și verificarea viabilităţii documentelor operative, a procedurilor operaţionale, planurilor de intervenţie, acţiune și răspuns între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi. S-a avut, de asemenea, în vedere pregătirea psihologică a efectivelor proprii şi a personalului din obiectivele afectate pentru cunoaşterea modului de comportare în timpul acţiunilor de intervenţie", a explicat col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Totodată, ISU a vrut să verifice dacă cei de la Fabrica de Acetilenă, obiectiv cu grad ridicat de risc, îndeplinesc condițiile tehnice pentru a face față unor astfel de situații critice. Este vorba despre modul de funcţionare a instalaţiilor speciale, a hidranţilor exteriori şi a tehnicii de intervenţie. În acest scop s-a verificat inclusiv gradul de funcţionare a sistemului de legături radio în zonă și nivelul de pregătire a personalului pe locul de muncă într-o asemenea situaţie.

Media

Citit 1701 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2023 20:32

1 comentariu

  • postat de Ghe
    Luni, 26 Iunie 2023 23:30
    5.13.157.***
    La simulari ne descurcam excelent!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.