Oportunități și experiențe multiculturale pentru studenți. Cum văd studenții străini din "Erasmus+" Galațiul

Oportunități și experiențe multiculturale pentru studenți. Cum văd studenții străini din "Erasmus+" Galațiul
Eren Palak, student Erasmus+, Turcia
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ești student sau părinte de student? Ai auzit de programul Erasmus+ al UE din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, ai vrea să aplici, dar nu știi de unde să începi? Ești încă în dubii dacă îți poate schimba viața ta sau a copilului tău, dar ceva din tine zice încearcă, încearcă, încearcă? Atunci acest articol este pentru tine

Ca fostă studentă în Anglia, îți pot spune cu încredere că a studia pentru un semestru sau mai mult într-o țară străină îți deschide porți către o mentalitate occidentală, către cultivarea toleranței și acceptării altor grupuri rasiale, către schimburi interculturale și către integrarea într-un sistem academic și mediu cultural și social benefice pentru dezvoltarea ta personală și educațională. Erasmus+ este mai mult decât o experiență, întrucât ajungi să îți eliberezi mintea de tiparele, prejudecățile și ”încătușările” în care ai fost ”prins” în societatea care te-a format și în care ai crescut.

Pentru a-mi susține punctul de vedere, am discutat pe această temă cu Rodica-Cristina Apostolatu, lector dr. în cadrul Departamentului de limba engleză al Facultății de Litere din Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, cu o experiență în Erasmus de aproape 18 ani.

”Cred că studenții Facultății de Litere sunt foarte pregătiți atât din perspectivă lingvistică, dar și în ceea ce privește capacitatea de adaptare la un nou sistem academic și cultural”, subliniază interlocutoarea noastră. „Orice student care alege să profite de oportunitatea de a locui într-o altă țară timp de un semestru are numai de câștigat. Și cum majoritatea țărilor partenere Erasmus nu sunt vorbitoare de limbă engleză, studenții români sau cei veniți cu Erasmus în România la studii au șansa de a învăța și practica o limbă străină într-un mediu autentic. Această experiență îmbunătățește competențele lingvistice, precum și înțelegerea și aprecierea culturii asociate acelei limbi”, mai adaugă doamna profesoară. 

Anul acesta, studenți din Portugalia, Turcia, Honduras, Thailanda, Africa de Nord

Astfel, am aflat că studenții Erasmus de anul acesta veniți la Universitatea gălățeană din țări precum Portugalia, Turcia, Honduras, Thailanda, Africa de Nord au profitat de șansă și și-au obținut certificatul de A2 de deținere a cunoștințelor de limba engleză. Dacă ne referim la studenții noștri, plecați cu Erasmus, putem susține că pregătirea academică gălățeană s-a văzut în rezultatele ”foarte frumoase” și în faptul că ”au lăsat o impresie bună în urma lor”.

Însă cât de bună este pregătirea cadrelor didactice din cadrul învățământului superior gălățean o auziți chiar din gura unui student din Turcia, venit să își încheie cel de-al patrulea an universitar și ultimul chiar la Facultatea noastră de Litere, specializarea engleză. Eren Palak mi-a spus plin de entuziasm și regret totodată: ”Nu vreau să plec. Sunt atât de fericit aici. Oamenii sunt atât de ospitalieri, calzi la suflet, și au un simț al umorului dezvoltat, asemenea oamenilor din Turcia. Iar profesorii au un nivel înalt de pregătire și o modalitate de a preda foarte avansată, pentru că știu cum să comunice cu studentul, cum să te facă să te simți inclus, și cum să înveți activ de la ei, nu pasiv.” Despre orele de engleză, pe de altă parte, spune că au fost pline de ”înțelesuri profunde,” ”dinamice,” și ”distractive.”

Studenți ca Eren văd o posibilitate mai mare de a studia în România, mai precis în Galați și datorită costurilor scăzute de trai, programelor universitare gratuite și de primă clasă. O întorsătură de situație din cauza cerințelor financiare l-a determinat ca, în loc să aleagă Spania, să ajungă în România, însă nu știa că îl așteaptă o bogăție de peisaje montane și că se va îndrăgosti finalmente de Transilvania. Nu numai că a studiat programele de licență, dar programele de master în care s-a înrolat l-au ”forțat” să se ridice la un alt nivel de cunoaștere superioară a literaturii engleze. Cheia unui schimb intercultural reușit, zice el, este că ”îți percepi identitatea și cultura dintr-o perspectivă cu totul nouă.” A se adapta la diferitele condiții pe care le impunea România nu a fost o provocare colosală, căci ceva din el l-a făcut să se simtă ca acasă. Mai mult, se declară cel mai norocos student Erasmus din toate generațiile de studenți Erasmus ajunși în Galați:”Am profitat de toată experiența oferită de acest program. Am călătorit mult și am aflat și mai multe. Dintre toate zonele vizitate, Brașovul m-a cucerit definitiv. Însă, strada Domnească va rămâne acel loc special al anilor mei de studenție.”

Universitatea ”Dunărea de Jos” este recunoscută pentru oferta ei academică în domenii precum științele exacte, medicina sau artele, concurează cu Universități de prestigiu din țară și de peste hotare. Dacă ești student la Universitatea noastră, atunci ești norocos. Iar dacă alegi să beneficiezi de șansa pe care ți-o oferă Erasmus+, consideră-te dublu norocos, fiindcă reprezinți instituția peste hotare. ”Studenții noștri sunt ambasadorii noștri, sunt cei care fac ca acest program să continue an de an” a mai adăugat lector dr. Rodica-Cristina Apostolatu.

Pentru mai multe informații despre acest program, accesați site-ul www.ugal.ro/relatii-internationale/biroul-erasmus.Tot acolo puteți găsi lista cu universitățile partenere, grantul financiar pe care-l puteți obține și multe alte detalii care vizează buna desfășurare a întregului proces de selecție.

Citit 1429 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Iulie 2023 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.