E de la sine înțeles că marea, muntele și Bucureștiul sunt „capitalele” turismului în România. Conform datelor Institutului Național de Statistică citate de Hotnews, municipiul București și județele Brașov, Cluj, Prahova și Constanța ocupă, în această ordine, primele cinci locuri ale clasamentului național al turiștilor primiți în primele șase luni ale acestui an: peste 4,3 milioane în total.
Cât privește Galațiul, a fost multe la viața lui, dar niciodată un oraș turistic. A fost porto-franco, a fost orașul cu cele mai multe consulate străine, a fost „capitală” a bătrânului fluviu găzduind sediul Comisiei Europene a Dunării, a fost oraș de graniță și, mai nou, oraș de la frontiera Uniunii Europene, a fost poartă de intrare sau de ieșire, a fost bombardat și călcat de armate străine (niciodată în scop turistic), a avut cel mai mare combinat siderurgic din țară și are cea mai lungă faleză a Dunării din întreaga Europă (departe de a fi și cea mai îngrijită) etc. Însă Galațiul nu a fost niciodată oraș turistic și, oricât s-ar strădui autoritățile locale să ne convingă, nici nu va fi în această viață.
În primele șase luni ale acestui an, „pragul” Galațiului a fost trecut în total de 91.725 de turiști, cifră care ne situează pe locul 28 național, din 41. Deasupra noastră este Călărașiul, cu aproape 103.000 de turiști. Nu suntem pe ultimele locuri, dar nici prea departe. Tulcea este sub noi, surprinzător, cu numai 70.000 de turiști, dar topul primelor șase luni n-a prins și sezonul vacanțelor în Deltă.