Cum recunoaștem anxietatea de separare la câini

Cum recunoaștem anxietatea de separare la câini
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru stăpânii de animale cu experiență, despărțirea zilnică de patrupedul iubit, chiar dacă temporară, este un moment dificil pentru ambele părți și aceștia știu deja cum să-l managerieze. Dar, dacă sunteți pentru prima dată în această postură, este important să știți cum să recunoașteți dacă tristețea câinelui la despărțirea de dvs. este doar atât sau se transformă în anxietate de separare, o condiție serioasă, care impactează profund sănătatea animalului și bunăstarea întregii familii. 

Ce este anxietatea sau sindromul de separare?

Anxietatea de separare apare atunci când câinilor li se pare stresant să fie departe de stăpân sau de oricare dintre membrii familiei. Ei pot deveni extrem de anxioși și stresul în urma acestei separări poate duce la apariția unor modificări de comportament. Există o gamă largă de factori care pot determina anxietatea de separare la câini, iar cauza principală poate fi greu de identificat.

Anxietatea de separare la câini nu apare doar în cazul puilor. Mutarea într-o casă nouă sau într-o familie nouă (atunci când stăpânul original fie moare, fie renunță la câine) ori pur și simplu schimbarea programului de lucru al stăpânului pot duce la apariția anxietății la câini. Unii dintre ei vor simți asta chiar dacă în casă mai sunt alți oameni și alte animale, doar fiindcă stăpânul s-a întors la lucru după o perioadă lungă de timp (cum a fost, de pildă, cazul după pandemie, când multă lume s-a întors și fizic la birou). Dacă brusc încep să petreacă mult mai puțin timp decât înainte cu stăpânii lor, câinii vor suferi, mai ales fiindcă nu înțeleg ce se întâmplă. Un alt motiv al instalării anxietății de separare poate fi moartea unui alt animal de companie din familie.

Simptomele anxietății de separare la câini

Atunci când știți că urmează o schimbare mare în programul și viața câinelui, acesta trebuie, pe cât posibil, pregătit. Încercați să părăsiți casa în fiecare zi, inițial pentru perioade foarte scurte de timp, care ulterior pot deveni mai lungi, așa încât câinele să știe că reveniți. Recompensați-l la plecare și la venire, astfel încât să asocieze aceste două lucruri ce „ceva bun”. Nu îi limitați accesul la zonele preferate din casă, precum și la lucrurile preferate, jucării, pături, culcuș etc. Urmăriți cu atenție comportamentul câinelui fiindcă semne de anxietate de separare pot apărea înainte să plecați. Ați putea instala și o cameră video pentru a înregistra comportamentul câinelui cât sunteți plecat, dacă el rămâne singur.

Este îngrijorător dacă vedeți la câine una sau mai multe dintre următoarele comportamente: 

- vă urmărește prin casă;

- încearcă să iasă din casă atunci când plecați;

- latră, scâncește sau plânge când plecați sau după ce ați plecat;

- este agitat, nu doarme atunci când sunteți plecat;

- roade sau distruge lucruri când este singur;

- reacționează la zgomote cărora nu le-ar acorda atenție atunci când sunteți acasă.

Alte simptome de urmărit, dar care pot fi legate și de boală, sunt pierderea apetitului, faptul că își face nevoile în casă, deși știe că nu trebuie să facă asta, gâfâitul și salivatul excesive, comportamente obsesive, precum linsul și toaletarea excesive.

Citit 866 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.