Deoarece Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul Finanţelor prin procesul-verbal încheiat cu organizaţiile sindicale în data de 11 august, „perioada discuţiilor, negocierilor şi aşteptărilor de soluţionare amiabilă a luat sfârşit”, afirmă preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica. În consecință, sindicaliștii iau în calcul declanşarea grevei generale, în favoarea căreia au semnat trei sferturi dintre membrii de sindicat.
"Marți, 5 septembrie, la Bucureşti, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe a convocat Consiliul Naţional, organul de conducere colectiv care poate decide declanşarea grevei generale la nivel naţional, ca reacţie la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul Finanţelor prin procesul-verbal încheiat cu organizaţiile sindicale în data de 11 august 2023. Biroul Executiv a solicitat o întâlnire cu prim-ministrul României, informându-l concomitent despre riscul escaladării conflictului, cu repercusiuni asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe are semnăturile pentru susţinerea grevei generale de la 75% dintre colegi, care consideră că perioada discuţiilor, negocierilor şi aşteptărilor de soluţionare amiabilă a luat sfârşit", se arată într-un comunicat remis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe.
Riscurile pe care le presupune o grevă generală în sistemul fiscal sunt foarte mari, precizează federația, și constau în primul rând în neplata sau întârzierea plății salariilor către toți angajații sistemului public, din sănătate, învățământ, apărare, justiție. Va fi perturbată, de asemenea, funcționarea sistemului bancar și a instituțiilor financiare, prin influențarea procesului de creditare, procesare a tranzacțiilor și asigurare a lichidităților. Nu în ultimul rând, o grevă generală în sistemul fiscal ar putea avea un impact semnificativ asupra stabilității financiare a persoanelor fizice și companiilor.
După protestele spontane din 11 august, la care au participat peste 15.000 de oameni, angajații din Administrația fiscală au organizat, pe 22 august, o grevă de avertisment în toată țara și un miting de protest în fața Ministerului Finanțelor, urmate de alte proteste, aproape zilnice, în structurile teritoriale ale ministerului. Astfel de acțiuni au avut loc și la Galați, fără a fi afectat programul de lucru cu contribuabilii.