România adoptă măsuri de protecție a populației în zonele de la granița cu Ucraina

România adoptă măsuri de protecție a populației în zonele de la granița cu Ucraina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetățenilor români aflați în zona de graniță cu Ucraina, în urma atacurilor recente și repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, informează Mediafax.

Conform hotărârii, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare.

De asemenea, Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite astfel de zone asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.

Hotărârea precizează că MApN va edifica spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu

privire la zona specifică potențial a fi afectată. În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, se mai arată în hotărâre.

Citit 719 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2023 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.