Gălățenii au cumpărat vechime în muncă de 15,7 milioane de lei

Gălățenii au cumpărat vechime în muncă de 15,7 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Printr-o ordonanță de urgență adoptată săptămâna trecută, Guvernul a prelungit, până pe 31 decembrie 2024, perioada în care se poate cumpăra vechime în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă. În ultimii trei ani, Casa Județeană de Pensii Galați a înregistrat 1.241 de contracte prin care gălățenii și-au completat retroactiv stagiul de cotizare.

"Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei", informează Ministerul Muncii.

9.000 de lei, echivalentul unui an de vechime cumpărat

În ultimii trei ani, peste o mie de gălățeni au profitat de posibilitatea cumpărării de vechime în muncă. "La nivelul Casei Județene de Pensii Galați, în perioada 24 septembrie 2020 - 1 septembrie 2023, au fost încheiate un număr de 1.241 de contracte (în cuantum de 15.716.329 de lei) de asigurare socială în baza prevederilor OUG 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurărilor unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Termenul până la care pot fi încheiate contracte de asigurare cu plata retroactivă a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2024", ne-a informat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Galați, Ana Denis Aramă.

La nivelul actual al salariului minim pe economie, un an de vechime costă 9.000 de lei și se pot cumpăra până la șase ani de vechime din urmă.

Așa cum "Viața liberă" a mai scris, plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face numai în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioadele neasigurate. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care se trec perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de CAS din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Se pot încheia mai multe contracte succesive cu Casa de Pensii, dar perioada totală asigurată nu trebuie să fie mai mare de 6 ani. Plata efectivă a CAS se poate face integral sau în mai multe tranșe lunare. Nu există măsuri coercitive pentru plățile neefectuate, dar va fi luată în calcul numai suma plătită deja.

Adeverințele pentru recalcularea pensiilor, cu ștampilă și semnătură olografă

Potrivit directorului executiv Ana Denis Aramă, Legea 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că "adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens".

De asemenea, "locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă în baza avizelor anterioare, a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 1 septembrie 2023, se consideră locuri în condiții deosebite, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă. Locurile de muncă încadrate în condiții speciale, în baza avizelor obținute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se mențin în aceleași condiții".

Citit 2734 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 20:48

3 comentarii

  • postat de Galatean
    Joi, 14 Septembrie 2023 03:36
    89.137.226.***
    Adica am mumcit cu carte de munca aproape 40 de ani ca sa am o pensie si se da o lege pentru lenesi platind sa ajunga la nivelul pensiei mele?!!!
    Sictir. Ce dreptate mai edte si asta?!!!
    0
    0
  • postat de Gigel
    Duminică, 10 Septembrie 2023 09:18
    5.13.217.***
    De ce nu au facut vechime cand trebuia?
    0
    0
  • postat de Alin
    Sâmbătă, 09 Septembrie 2023 08:36
    95.76.37.***
    Cred ca este o eroare
    Cumpararea de vechime se poate realiza pana la 31 dec 2023, nu 2024
    In cazul articolului publicat de dv, noua lege a pensiilor va fi gata si se va publica
    in Monitorul Oficial dupa 31 dec 2024
    Nu poti scoate sau modifica o noua lege a pensiilor atat timp cat se cumpara vech
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.