"Câștiguri de nerefuzat", noua metodă de furt din conturi. Avertisment al poliţiştilor

"Câștiguri de nerefuzat", noua metodă de furt din conturi. Avertisment al poliţiştilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Înmulțirea rapidă a sumelor de bani investite în achiziționarea și/sau vânzarea de produse sau servicii inexistente, promisă sub girul unor companii reale, este cea mai recentă metodă prin care escrocii cibernetici reușesc să golească conturile. Polițiștii atrag atenția că fenomenul se extinde, numărul victimelor care dau curs e-mailurilor, apelurilor telefonice sau SMS-urilor și furnizează bani sau informații financiare fiind în creștere.

Avertismentul polițiștilor vine după ce, în ultima vreme, au apărut sesizări din partea unor persoane care s-au plâns că au dat curs unor propuneri de afaceri venite de la "experți" care le promiteau câștiguri rapide și consistente. În realitate, după ce au acceptat condițiile, oamenii s-au trezit în situația de a le fi golite conturile bancare. Toți au căzut în plasă după același model, susțin investigatorii, care atrag atenția că totul începe cu un e-mail, SMS sau apel telefonic, ori chiar reclamă promovată pe diverse canale de socializare.

Primul semnal: instalarea unui program

Cei care trimit astfel de mesaje se recomandă a fi specialiști în cadrul unor platforme sau companii de investiţii, care i-ar ajuta pe oameni să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite. "Ofertele de nerefuzat" sau, după caz, "câștigurile de nerefuzat" apar din start, la începutul mesajului, și o atrag pe victimă să se implice în comercializarea unor produse sau servicii, de multe ori în numele unor companii foarte cunoscute, cu promisiunea unor venituri fabuloase într-un timp foarte scurt și, desigur, cu efort minim. Pentru a deveni parteneră într-o astfel de "afacere" profitabilă, victima nu trebuie să facă altceva decât să își instaleze pe telefon, laptop sau computer un program care, în realitate, îi va permite escrocului să îi acceseze datele personale și financiare.

"Conving victima să descarce pe telefon, calculator, laptop etc. diferite aplicaţii de control la distanţă, ca de exemplu Anydesk sau TeamViewer, motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! Este fals! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking, pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!", transmit poliţiştii.

Firme cu notorietate, băgate în față

Pentru a obține încrederea victimei, escrocii aduc în discuție numele unor companii cunoscute, astfel încât ținta să fie convinsă că "afacerea" este serioasă. Pentru a nu trezi suspiciuni, primele tranzacții vor viza sume mici, pe care "victima" le va plăti fără să se gândească la vreo pierdere.

Astfel, escrocii pretind că sunt fie experţi în investiţii, fie reprezentanţi ai unei firme cu notorietate şi că deţin autorizaţii legale de funcţionare. În realitate, scopul este de a convinge interlocutorul să facă plăţi cu cardul sau viramente în scopul de a investi.

Poliția: "Ignorați mesajele!"

Cea mai eficientă și simplă cale de a evita astfel de experiențe este să nu dați curs unor astfel de mesaje. Odată intrați în jocul escrocilor, puteți ajunge să le dați informații sau să faceți concesii care v-ar putea costa. De aceea, ignorați e-mailurile și mesajele private primite de la necunoscuți sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare. Nu transmiteți datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online şi nu instalați aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.

Citit 2291 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 10:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.